the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. United Kingdom
  5. Niall McLaughlin Architects
  6. 2017
  7. Jesus College / Niall McLaughlin Architects

Jesus College / Niall McLaughlin Architects

  • 03:00 - 2 February, 2018
Jesus College / Niall McLaughlin Architects
Jesus College / Niall McLaughlin Architects, © Nick Kane
© Nick Kane

© Nick Kane © Nick Kane © Nick Kane © Nick Kane + 45

  • Structural Engineer

    Peter Brett Associates
  • M&E Consultant

    David Bedwell & Partners
  • Quantity Surveyor Cost Consultant

    Edmond Shipway
  • Other Specialist Consultants

    Acoustic Consultant – Gillieron Scott Acoustic Design; Interior Design – Eve Waldron Design; Project Manager – Edmond Shipway
  • CDM Coordinator

    Niall McLaughlin Architects with PD Consulting Engineers
  • Approved Building Inspector

    MLM Building Control Limited
  • Main Contractor

    Cocksedge Building Contractors
  • Client

    Jesus College, Cambridge
  • More Specs Less Specs
© Nick Kane
© Nick Kane

Text description provided by the architects. The West Court project is the first of three phases. It presented a wonderful opportunity to incorporate these old buildings into a new heart for the College within its historic footprint. It was delivered in sequential parts over eighteen months, with the refurbishment of the Grade II listed building handed over first, followed by the new café pavilion and basement bar, and finally the re-modelled 1970’s Rank Building and a new entrance building.

3D Section
3D Section

Our designs had to respond to the variety of building stock and site conditions, and the wide range of construction types from renovation to new build. The lightweight glazed timber pergola of the café pavilion differs from the substantial brick and oak entrance building which differs again from the balconies and profiled stone walls of the re-modelled Rank Building. In terms of detailing, there was limited opportunity for repetition. Instead the various elements across the site were unified through a consistent palette of high-quality traditional materials including oak, stone, brick and quarry tiles. These were chosen to suit the historic setting. Detailing responds to existing features and local opportunities. Untreated oak glulam framing around glazing was given a chamfered profile to echo the existing stone window surrounds. We hope the two materials will weather into harmony in time. New stone walls addressing the street have a scalloped texture to give relief, reinforce the verticality of the façade and act as a deterrent for graffiti. The timber structure of the pavilion is conceived as a pergola in the landscape, held on slim cigar-shaped columns and delicate cruciform connection details.

© Nick Kane
© Nick Kane
1st Floor Plan
1st Floor Plan
© Nick Kane
© Nick Kane

The project involved many challenges including stringent planning constraints, a demanding programme, a constrained site and delivering a state-of-the-art lecture theatre with good acoustics in an existing building next to a busy road. The success of Phase 1 might be measured by the extent to which it has drawn this disparate collection of buildings back into the vital life of the College community whilst also providing an outward-looking public presence in the centre of Cambridge.

© Nick Kane
© Nick Kane

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Jesus College / Niall McLaughlin Architects" 02 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888128/jesus-college-niall-mclaughlin-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.