All
Projects
Products
Events
Competitions

Southlight / RISD Architecture

Southlight / RISD Architecture

© Jo Sittenfeld © Jo Sittenfeld © Naho Kubota © Naho Kubota + 18

  • Architects: RISD Architecture
  • Area Area of this architecture project Area:  1200 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Naho Kubota, Jo Sittenfeld
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Signify, Resolite Modulit 500, Rimol Greenhouse Systems
  • Design Build Lead: Sina Almassi
  • Administrative Leads: Laura Briggs, Jonathan Knowles, Scheri Fultineer, Sara Sullivan, Sara Willett
  • Architect Of Record: James Barnes, AIA
  • Structural Engineer Of Record: Wilbur Yoder, AIA PE
  • Design Build Advisors: Brett Schneider, Colgate Searle, Steven Metcalf, John Bacon (HB Welding), Kyle Lloyd (Shawmut Design & Construction)
  • Risd Student Design Build Team: Yin Fu, Sarp Arditi, Daniel Stone, Qi An, Genevieve Marsh, Rahul Ghera, Feiyi Bie, Natasha Ruiz, Xichen Que, William Gant, Marco Aguirre, Cameron Kucera, Kevin Crouse, Zhurong Qian, Vuthy Lay, Adrian Medina, Grace Gelei Mai, Wenda Shen, Saba Yazdjerdi, Alexander Kim, Yifan Kong, Khue Truong, Peter Kim, Jingyan Zhang, Jing Li, Tianyu Xu, Amy Long, Song Du, Nandi Lu, Senbo Yang, Robert Sugar, Chloe Renee Jensen, Gian Villareul
More Specs Less Specs
© Naho Kubota
© Naho Kubota

Text description provided by the architects. Much urban architecture is framed in terms of solid and void: how to maintain the semblance of a historic city in the face of the automobile, regardless of shifting patterns of growth and inhabitation. This project for a new public garden and performance venue sees the voids opened up in the city by the planning decisions of the 1960s as an opportunity both for public space and for a new form of East-coast urbanism: the urbanism of the extended boundary.

© Naho Kubota
© Naho Kubota
Plan
Plan
© Naho Kubota
© Naho Kubota

A new public space is conceived as a green band cutting through the vast asphalt parking lot behind an existing cultural center, which as part of recent zoning changes has sharply reduced parking requirements. The strip serves as a soft boundary between the parking lot, the surrounding city, and the existing cultural center, reconnecting adjacent streets and marking the lot as an integral piece of the public realm. The large lawn serves as a generous gathering space bookended by native perennials at either end.

Use Diagram
Use Diagram

The centerpiece of the green band is a three-season performance venue that expands the capacity of local performance groups. Built from a modified catalog greenhouse, the performance space serves as an intensification of the landscape and the programming activities of the cultural center. The monumental doors attached at every column form a new order that, when open, extend the pavilion from discrete, minimal object out into the city. Simultaneously, timed lighting elements integrated into pavilion, fence, and landscape, allow the project to serve as a beacon within the neighborhood as it transitions from day into night.

© Naho Kubota
© Naho Kubota

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 393 Broad St, Providence, RI 02907, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Southlight / RISD Architecture" 02 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888125/southlight-ultramoderne/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.