the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. MVRDV Design "Crystal-Rock" Facade for Mixed-Use Building in Esslingen

MVRDV Design "Crystal-Rock" Facade for Mixed-Use Building in Esslingen

MVRDV Design "Crystal-Rock" Facade for Mixed-Use Building in Esslingen
MVRDV Design "Crystal-Rock" Facade for Mixed-Use Building in Esslingen, © MVRDV
© MVRDV

MVRDV has revealed the design of The Milestone, a new mixed-use office building to be built in the city of Esslingen, Germany. Featuring a distinct, part-reflective “crystal rock” facade and a hollowed-out pixelated core, the building will become a standout new landmark and public amenity for the city.

© MVRDV © MVRDV © MVRDV © MVRDV + 8

© MVRDV
© MVRDV

Located on a public square in Neue Weststadt near the central railway station, The Milestone will contain 70,000 square feet (6,500 square meters) of mixed-use space across 12 stories. Inspired by the city’s past and its future ambition, the design will feature reflective and interactive elements that will educate visitors and residents alike of the region’s culture and history.

“This building shows Esslingen to people all who pass by on trains and will become a new symbol to reflect its past heritage and future’’, says Winy Maas, MVRDV co-founder. “The façade with fritted glass will have QR codes integrated on to it informing visitors about Esslingen’s people, landscape, and histories which makes the building an interactive library for all.”

From the open plaza, the building steps up towards the ‘esslinger grotto’, an open walkway that punctures through the building and reflects in views from the surrounding landscape. Upper levels will contain flexible, light-filled office spaces, while ground level spaces will be occupied by public amenities including a cafe, restaurant and meeting spaces.

© MVRDV
© MVRDV

Perhaps the building’s signature element, the facade will utilize a range of innovative technologies to control the interior conditions of the building and produce energy.

“The Milestone’s part mirrored-transparent façade integrates technology and sustainability with the use of fritted glass to reduce overheating, PV cells to store and generate energy, and finally, QR codes which carry information about the city in a pixelated map spread across the building making it both visible and readable,” explain MVRDV. “The map, be located on the lower part of the building extends to a height of 40 meters, and with stairs and terraces, it forms a publicly accessible core that tenants and visitors can walk up to take in views of the vineyards and surrounding hills. All of these sustainability features in the façade all the potential for the building to become partly self-sufficient in future.”

© MVRDV
© MVRDV
© MVRDV
© MVRDV
© MVRDV
© MVRDV

The glass facade will also allow the building to transform between day and night – during the day, the reflective surface will make the volume disappear into the city, while at night, it will become a luminous beacon for Esslingen.

The project was commissioned by RVI Germany. Construction is scheduled to begin in 2020.

  • Architects

  • Location

    Esslingen, Germany
  • Design

    MVRDV – Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries
  • Design Team

    Winy Maas, Markus Nagler, Tobias Tonch, Christine Sohar, Alessio Palmieri, Cheng Cai and Bartosz Kobylakiewicz
  • Visualization

    Antonio Luca Coco, Kirill Emelianov, Luca Piattelli, Pavlos Ventouris
  • Client

    RVI, Germany
  • Area

    6500.0 m2
  • Photographs

View the complete gallery

Cite: Patrick Lynch. "MVRDV Design "Crystal-Rock" Facade for Mixed-Use Building in Esslingen" 30 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888083/mvrdv-design-crystal-rock-facade-for-mixed-use-building-in-esslingen/> ISSN 0719-8884
© MVRDV

MVRDV将在德国老城新建商业综合体,不规则立面效果有如水晶洞