the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. China
  5. 3andwich Design / He Wei Studio
  6. 2017
  7. Shangping Village Regeneration - Tai Fu Tai Mansion Area / 3andwich Design / He Wei Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Shangping Village Regeneration - Tai Fu Tai Mansion Area / 3andwich Design / He Wei Studio

  • 00:00 - 2 February, 2018
Shangping Village Regeneration - Tai Fu Tai Mansion Area / 3andwich Design / He Wei Studio
 Shangping Village Regeneration - Tai Fu Tai Mansion Area / 3andwich Design / He Wei Studio, Brick bed area of ‘Pigsty Bistro’. Image © Meng Zhou
Brick bed area of ‘Pigsty Bistro’. Image © Meng Zhou

The wooden canopies applied as a bamboo shoot squeezing space and a pavilion . Image © Meng Zhou Coffee table area of ‘Pigsty Bistro’. Image © Meng Zhou The stone walls of the original pigsty were maintained of ‘Pigsty Bistro’. Image © Meng Zhou Exterior view of ‘Pigsty Bistro’. Image © Meng Zhou + 23

  • Architects

  • Location

    Xiyuan Town, Jianning County, Sanming, Fujian, China
  • Principal Architect

    Wei He
  • Design Team

    Zhuoran Zhao, Qiang Li, Long Chen, Huangjie Chen, Lingzhe Wang, Tong Zhao, Yuxin Ye, Ke Song
  • Area

    233.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Client

    People’s Government of Xiyuan Township
  • Lighting Design

    Zhang Xin Studio, Tsinghua University School of Architecture
  • Lighting Design Team

    Xin Zhang, Xiaowei Han, Xuanyu Zhou, Bentian Niu
  • Interior Construction Drawing

    Hongshang Design
  • More Specs Less Specs
© Meng Zhou
© Meng Zhou

Intro
Selected as one of the “historical and cultural villages” in Fujian Province, Shangping Villagehas been sustained by its agricultural tradition and Hakkaculture. In Shangping, most of the villagers have the surname of Yang, who are the descendants of Captain Yang Zhen from Han Dynasty. Shangping Village has a complete rural feng shui pattern where two streams run around the village and gather at Shuikou area (the water gap, village entrance). There are many provincial-level cultural heritages such as the Tai Fu Tai Mansion, the Yang’s Ancestral Temple, Shezumiao Shrine, Zhaogongmiao Temple, etc. According to the legend, the great scholar Zhu Xi used to give lectures in Shangping and to leave with treasured calligraphy. Therefore, Shangping has a reputation for "literary village surrounded by water ". By October 2017, the Shuikou Area has been completed; Two month later in December, Yang’s School Area and Tai Fu Tai Mansion Area have finished renovation works.

Site plan of Tai Fu Tai Area
Site plan of Tai Fu Tai Area

The last design area of the Shang Ping Village Regeneration is somewhere hidden inside the village. It locates on the east stream. According to the legend, a giant house named ‘Tai Fu Tai Mansion’ at here was built by a famous government officer after retirement. The gate tower is well preserved but the main building was destroyed by a fire many years ago, which is quite regretful. The original cultural elements and landscape like pond, ancient wells, bamboo shoots squeeze, gateway and the ancient stage ruins are utilized by designers for the regeneration. Some unused structures such as pigsty and shed are obviouson site, which is remained to be major landscape elements. Actually, these existing structures become great resources for new types of business as well as village revival.

The wooden canopies applied as a bamboo shoot squeezing space and a pavilion . Image © Meng Zhou
The wooden canopies applied as a bamboo shoot squeezing space and a pavilion . Image © Meng Zhou

Special location and culture of Tai Fu Tai mansion make it a great attraction for tourists. However, lack of public realms like restaurants and visitors’ center impact the tourism industry and local economy. The design team renovated unused spaces by plugging in new programs, transforming pervious production spaces into cultural/commercial use. A series of cultural products and activities attached to these spaces also have a strong appeal to travelers. It makes more sense to combine cultural industry and spatial design together for rural renovation.

Exterior view of ‘Pigsty Bistro’. Image © Meng Zhou
Exterior view of ‘Pigsty Bistro’. Image © Meng Zhou

1. ‘Pigsty Bistro’ and ‘Orchard Conference Room’
From a deserted pigsty to a bar: ‘Pigsty Bistro’ is a major new building in this area.The exterior of the building is not aggressive by keeping previous materials: rubbles and wooden roof. The floor plan is divided into four part for raising pigs. Each square is infilled with new bar, coffee table and Kang table (a heatable brick bed). The design would like to create a cosy and dramatic atmosphere by placing colorful floral pillows, Kang table, pigsty feeding,rebar decorated floor and color variable LED lights, etc. Some of these ‘Exotic’ stuffs makes it more interesting for visiting, especially for youngsters.

The stone walls of the original pigsty were maintained of ‘Pigsty Bistro’. Image © Meng Zhou
The stone walls of the original pigsty were maintained of ‘Pigsty Bistro’. Image © Meng Zhou

A small meeting room next to  ‘Pigsty Bistro’ has tilted roof, with a full-height glass window facing to Tai Fu Tai Mansion and its stage.It’s called ‘Orchard Conference’ . Together with the Pigsty Bistro, Orchard Conference provide services for all users.

Together with the Pigsty Bistro, Orchard Conference provides services for all users. Image © Meng Zhou
Together with the Pigsty Bistro, Orchard Conference provides services for all users. Image © Meng Zhou

2. Lotus Chamber
Lotus Chamber is a teahouse transformed from a old utility room. It represents ‘Being Incorruptness’ for having the same pronunciation with integrity in Chinese.This building is the most obvious one by the pond next to Tai Fu Tai Mansion. The design kept old rubble wall and only fixed non-recyclable wood structure on the upper level, then making it a teahouse by water. Users can walk through a glass door, stand on the platform and enjoy spaces over the pond with lotus, referring back to the name ‘Lotus Chamber’.  

Lotus Chamber -- a teahouse transformed from a old utility room. Image © Meng Zhou
Lotus Chamber -- a teahouse transformed from a old utility room. Image © Meng Zhou

3. Pavilion and Bamboo Shoots Squeeze
Between Tai Fu Tai Mansion, Bistro and conference room, structures for bamboo shoot s squeeze (for making dried bamboo shoot) were kept and renovated to become a great  installation. One of it could still be used for producing dried bamboo shoots. When Qingming Festival comes each year, visitors could also experience making bamboo squeeze by themselves, which becomes a great interaction on site. Another one is renovated to be a pavilion. Whenever there are show playing underneath, audience could see through windows nearby.

The wooden canopies applied as a bamboo shoot squeezing space and a pavilion. Image © Meng Zhou
The wooden canopies applied as a bamboo shoot squeezing space and a pavilion. Image © Meng Zhou

4. Cultural Products
As what have been done for other spots, design team also developed a series of cultural product for Tai Fu Tai Mansion. Besides the package design for Shang Ping lotus nuts and dried bamboo shoots, products with the theme of ‘pig’ for ‘Pigsty Bistro’ are also well designed. Pig represents affluence in China and also means lucky in western culture. In Chinese character, ‘family’ is composed with a ‘roof’ and a ‘pig’, which means praying underneath the roof makes a family complete. Using pig as the prototype of cultural products like scarves, coasters and post cards is to maintain the original taste of the rural buildings, thus making it an interesting project.

Night view. Image © Meng Zhou
Night view. Image © Meng Zhou

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: " Shangping Village Regeneration - Tai Fu Tai Mansion Area / 3andwich Design / He Wei Studio" 02 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887620/shangping-village-regeneration-tai-fu-tai-mansion-area-3andwich-design-he-wei-studio/> ISSN 0719-8884
Brick bed area of ‘Pigsty Bistro’. Image © Meng Zhou

上坪古村复兴计划之大夫第篇 / 三文建筑/何崴工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.