the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Other Facilities
  4. Lithuania
  5. Paleko architektu studija
  6. 2016
  7. VU Botanical Garden Laboratory / Paleko architektu studija

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

VU Botanical Garden Laboratory / Paleko architektu studija

  • 03:00 - 5 January, 2018
VU Botanical Garden Laboratory / Paleko architektu studija
VU Botanical Garden Laboratory / Paleko architektu studija, © Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

© Norbert Tukaj © Norbert Tukaj © Norbert Tukaj © Norbert Tukaj + 24

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

Idea: building – plant

Before reconstruction laboratory building contrasted with manor complex buildings. The former building was not creating homogeneous composition with manor buildings due to its small adjunctive elements such as chimneys or roof exit, as well as moral architectural qualities.

Sketch
Sketch

Proposed architectural idea: building – plant. In order to implement this idea, new elements are designed to create integral rectangular volume. The staircase, elevator and greenhouse are attached to the southern wall and whole volume is encircled by the “green” facade. The volumetric solution of reconstructed laboratory building is calm; the height is leveled to the manor buildings. Due to the planted facade, the space on the roof becomes familiar to the strong natural botanical garden environment.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

„Green“ facade

Volume of the reconstructed building is encircled by 1,3 m width metal construction, on which the composition of planted elements is fixed. Composition consists of three rows of columns which are formed out of metal net and special substrate for plants. The columns are of the same height and fixed to the horizontal constructional elements together with the service bridges. All columns are designed as mobile elements, that can be removed or relocated if needed. In this way, a possibility to regulate the insolation of the premises and provide maintenance for the plants is created.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
Diagram
Diagram
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

The characteristic of plants changing through the seasons was taken into account. In the summertime lushness of the plants reduces gaps between columns, thus protects premises against overheating. And in the wintertime columns keep the pursued architectural image.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
Detail
Detail
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

The main design solutions

A new staircase, an elevator and a greenhouse are attached to the southern building facade, creating integral rectangular volume. The required greenhouse was designed as a rectangular glass box with direct sunlight form east, south and west. Orangery is located above the greenhouse. The roof is used as a recreational overlook area, where whole manor complex can be observed. Two staircase volumes on the roof divides roof space into three parts: the middle one – open space, southern – terrace covered by metal roof, northern – garden with long bench. The roof perimeter is encircled by glass fencing.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
Section
Section
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "VU Botanical Garden Laboratory / Paleko architektu studija" 05 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886551/vu-botanical-garden-laboratory-paleko-architektu-studija/> ISSN 0719-8884
© Norbert Tukaj

维尔纽斯大学植物园实验室大楼,绿毛掸子挂上立面 / Paleko architektu studija