the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. China
  5. B.L.U.E. Architecture Studio
  6. 2017
  7. DOE Store in Shanghai / B.L.U.E. Architecture Studio

DOE Store in Shanghai / B.L.U.E. Architecture Studio

  • 22:00 - 4 January, 2018
DOE Store in Shanghai / B.L.U.E. Architecture Studio

© Eiichi Kano © Eiichi Kano © Eiichi Kano © Eiichi Kano + 30

  • Architects

  • Location

    1F Enterprise World, Shanghai, China
  • Lead Architects

    Shuhei Aoyama, Yoko Fujii, Yixin Yang, Yi Tao
  • Client

    DOE
  • Area

    270.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

Text description provided by the architects. This project is located on the first floor of Infinitus Tower by the shoreline of Taiping Lake in Shanghai.

As the weathervane of street fashion, DOE represents noncomformist qualities, being both classic and trendy, vintage and modern. Based on the Street Culture branding of DOE, the design of the store introduces the concept of street and city. 

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano
Diagram - Close
Diagram - Close
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

As the store opens up to the street, bringing in urban landscape, the boundary between inside and outside is dissolved. The facade preserves the original glass curtain wall with an addition of a glass sliding door that goes to the top. When the glass door is open, the interior of the store is in conversations with the street.

The spotlight of the design is the Central Box. The streetfacing steps that liken the grandstand of a stadium enjoys good views and light. Behind the grandstand stands a movable box, the walls of which can flip or slide open to reveal the inside depending on needs. The movable box provides flexible space for events.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano
Diagram - Open
Diagram - Open
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

The left side of the store is an L-shape wooden roof, under which stand a cement cashier counter, a coffee bar, a magazine stand and steel-wrapped fitting rooms, which look like a big metal box. The mixed use of materials creates a street like experience.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

On the right side, a grey brick wall has installed wooden checker shelves for product display. Shoes sit on the protruding shelves, while cloths lay on the receding shelves inside the wall. The irregularity between protrusion and recession mimics the building facades in streetscape. Part of the shoe wall functions as both storage and exhibition spaces, meeting different needs for events.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

The interior design of DOE is a continuation of urban spaces, combining street culture with interior space. The design breaks traditional boundaries, and spatially initiates discourse on urban living and lifestyle.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "DOE Store in Shanghai / B.L.U.E. Architecture Studio" 04 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886517/doe-store-in-shanghai-blue-architecture-studio/> ISSN 0719-8884
© Eiichi Kano

上海 DOE / B.L.U.E. 建筑设计事务所