the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Perkins+Will
  6. 2016
  7. Flamboyant Residence / Perkins+Will

Flamboyant Residence / Perkins+Will

  • 09:00 - 26 December, 2017
Flamboyant Residence / Perkins+Will
Flamboyant Residence / Perkins+Will, © Nelson Kon
© Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon + 41

  • Engineering / Construction

    CPA Engenharia
  • Foundations Projects

    Apoio
  • Structure Project

    Benedicts
  • Plumbing and Electrical

    Fit Eng
  • Mechanical / Air Conditioning

    KSG
  • Landscape Design

    Camila Vicari
  • Audio and Video Design, Automation and Security

    Oguri, Audio e Video
  • Legal Project

    PS2
  • Wood Grid Structure

    Hélio Olga
  • Light Design

    Laura Larrubia
  • More Specs Less Specs
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. Recycled wood grid merges internal and external areas in this residence at Alto de Pinheiros neighbourhood. Residence at Alto de Pinheiros uses a structural grid of reclined wood as an integrating element of the common areas, respecting the vegetation and the existing trees on the site. Perkins+Will has been hired by a family from São Paulo to build its new residence, located at Alto de Pinheiros; a traditional and predominantly residential district of São Paulo. The site, with approximately 1,000 square meters, has been acquired by customers due to its natural characteristics; about 50% of it was occupied by a generous garden, including an imposing Flamboyant. Therefore, respect for the existing conditions on the site would become the great challenge in this project.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Nelson Kon
© Nelson Kon

The first initiative was to understand the characteristics present, rather than any definition of a party. It has been decided to claim the Flamboyant as the main character, making all other solutions were thought and modelled according to their characteristics. Located on the eastern corner of the terrain, the Flamboyant has been digitally scanned, including its branches, thus being able to set constructive guidelines without threatening your well-being.

Once defined the protagonist, it should be visible by all; according to this principle, the living/dining room and gourmet balcony (common and reception areas) should be closely linked to it. These areas were covered by a structural wooden grid (developed together with the structural engineer Hélio Olga) that intertwines them and connects the garden from the bottom of the terrain to the street, which is the most striking architectural element. The design of this structure was only possible thanks to the three-dimensional mapping of the beginning of the process, therefore the dimensions and heights of the grid were defined to reduce the impact to the maximum the landscape.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Section
Section
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Other aspects of the residence include:

  • Lighting that dramatizes the landscaping;
  • Glass coatings facilitate the connection between the internal and external areas of the residence;
  • The upper patio overlooking the garden;
  • Gourmet kitchen in the middle of the living room, 100% integrated into the main environments of the house and the garden.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The program requested for this residence includes:

  • Living / Dining Room and Gourmet Balcony
  • Kitchen and Breakfast Room
  • Intimate Room, Office and Exercise Room
  • Six suites, four of them for parents' children,
  • Subsoil with a vacancy for 06 cars, service area, warehouses, technical area and dormitories of employees.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

View the complete gallery

About this office
Perkins+Will
Office
Cite: "Flamboyant Residence / Perkins+Will" 26 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886045/flamboyant-residence-perkins-plus-will/> ISSN 0719-8884
© Nelson Kon

永沐阳光之下的木格栅别墅 Flamboyant Residence / Perkins+Will