the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Swimming Pool
  4. United Kingdom
  5. Hawkins\Brown
  6. 2017
  7. Freemen’s School Swimming Pool / Hawkins\Brown

Freemen’s School Swimming Pool / Hawkins\Brown

  • 06:00 - 18 December, 2017
Freemen’s School Swimming Pool / Hawkins\Brown
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

© Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse + 16

  • Architects

  • Location

  • Lead Architects

    Adam Cossey, Oliver Milton, Harriet Redman, Chloe Marshall, Negar Mihanyar
  • Area

    1750.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Eckersley O’Callaghan
  • Services

    Skelly and Couch
  • Contractor

    Gilbert-Ash
  • Landscape Designer

    BD Landscape
  • Transport Engineer

    Motion
  • Ecology Advisor

    Aspect
  • Arboriculturalist

    TreeLine
  • BREEAM Assessor

    SRL
  • Project Management

    Pick Everard
  • More Specs Less Specs
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Text description provided by the architects. The scheme designed by award-winning architects Hawkins\Brown provides a 25m, six lane competition pool, with changing facilities and a multi-purpose teaching and events space.

Site Plan
Site Plan

The new pool uses state-0f-the-art timber construction and offsite fabrication methods to create a sustainable building that sits gently within its context. It replaces the school’s original pool building, which a fire destroyed in 2014. It also relocates it from the west to the east side of the campus, next to the existing sports facilities.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The construction of the pool, led by UK construction and fit out contractor Gilbert-Ash, includes glue-laminated timber (glulam) portal frame, braced with cross-laminated timber (CLT) panels. The use of engineered timber provides a fast, efficient, carbon neutral method of construction that provides both structure and internal finish.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
Lower Ground Floor Plan
Lower Ground Floor Plan
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The all-timber construction also has a number of advantages in dealing with the challenges of a pool environment – it is resilient, a thermal insulator and corrosion resistant. On site, the erection of the glulam portal frame and cross-laminated timber walls and roof took just over three weeks. This allowed the detailed design and full construction of the building to be delivered in one year.

Section
Section

The natural internal surface of the structural timber roof and walls is left exposed and stained white. This material acts as a complementary feature to the external setting and helps to create a special environment to swim in.

Within the pool hall the structurally expressive roof geometry is accentuated by a series of shifting glulam frames creating a visually dynamic space.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

To minimise its impact on the school’s Grade II listed landscape, the swimming pool’s lower ground floor is partially submerged. This molds the structure into the surrounding scenery and preserves a large number of the existing trees. The highest point of the gently pitched roof identifies the main entrance.

Punched Windows
Punched Windows

The swimming pool marks the second phase of a 4-stage masterplan by the City of London, which Hawkins\Brown is delivering for Freemen’s School in Ashtead, Surrey, with a view to improve the quality of the school’s listed campus setting.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Completed in 2014, the first phase saw the delivery of a new music school and a boarding house for 60 pupils. Future phases include the refurbishment of the Grade II* Listed Main House, a new playground and enhancements to the landscaping of the school grounds.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Freemen’s School Swimming Pool / Hawkins\Brown" 18 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885514/freemens-school-swimming-pool-hawkins-brown/> ISSN 0719-8884
© Jack Hobhouse

英国自由民学校“全木构”游泳馆 / Hawkins\Brown

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.