the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Park
  4. Denmark
  5. JAJA Architects
  6. 2016
  7. Park ‘n’ Play / JAJA Architects

Park ‘n’ Play / JAJA Architects

  • 04:00 - 7 December, 2017
Park ‘n’ Play / JAJA Architects
Park ‘n’ Play / JAJA Architects, Courtesy of JAJA Architects
Courtesy of JAJA Architects

© Rasmus Hjortshøj Courtesy of JAJA Architects © Rasmus Hjortshøj © Rasmus Hjortshøj + 47

  • Architects

  • Location

    Nordhavnen, 2150 Copenhagen, Denmark
  • Lead Architects

    Kathrin Susanna Gimmel, Jan Yoshiyuki Tanaka, Jakob Steen Christensen, Sam de Boever
  • Area

    2400.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Collaborators

    5e Byg, Søren Jensen Engineers, Rama Studio, Lokale og Anlægsstyrelsen, DGI
  • More Specs Less Specs
Courtesy of JAJA Architects
Courtesy of JAJA Architects

Text description provided by the architects. Parking houses should be an integral part of the city. But how can we challenge the monofunctional use of the conventional parking house? How do we create a functional parking structure, which is also an attractive public space? And how do we create a large parking house that respects the scale, history and future urban culture of the new development area Nordhavn in Copenhagen?

© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj
South Elevation Render
South Elevation Render
© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

The starting point for the competition project was a conventional parking house structure. The task was to create an attractive green façade and a concept that would encourage people to use the rooftop.

Courtesy of JAJA Architects
Courtesy of JAJA Architects
Rooftop Plan
Rooftop Plan
© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

Instead of concealing the parking structure, we proposed a concept that enhances the beauty of the structural grid while breaking up the scale of the massive façade. A system of plant boxes is placed in a rhythm relating to the grid, which introduces a new scale while also distributing the greenery across the entire façade. The grid of plant boxes on the facade is then penetrated by two large public stairs, which have a continuous railing that becomes a fantastic playground on the rooftop. From being a mere railing it transforms to becoming swings, ball cages, jungle gyms and more. From street level, the railing literally takes the visitors by the hand; invite them on a trip to the rooftop landscape and amazing view of the Copenhagen Harbour.

© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
JAJA Architects
Office
Cite: "Park ‘n’ Play / JAJA Architects" 07 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884956/park-n-play-jaja-architects/> ISSN 0719-8884
Courtesy of JAJA Architects

停车楼屋顶的‘怡’乐园 Park ‘n’ Play / JAJA Architects