the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Spain
  5. nook architects
  6. 2017
  7. END THE ROC / nook architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

END THE ROC / nook architects

  • 11:00 - 17 November, 2017
END THE ROC / nook architects
END THE ROC / nook architects, © Yago Partal
© Yago Partal

© Yago Partal © Yago Partal © Yago Partal © Yago Partal + 16

© Yago Partal
© Yago Partal

Text description provided by the architects. Some years after our first commissioned work at CASA ROC, followed by TWIN HOUSE, ROC CUBE and G-ROC, we carried out the final apartment renovation in the same property, located in the Barcelona neighbourhood of Gótico.

Axonometry
Axonometry

With the experience of the previous projects in mind, this time we decided to do away with anything that we considered to be superfluous, leaving us with a clean, structural enclosure and granting a greater degree of freedom.

© Yago Partal
© Yago Partal

The functional brief, similar to that of the previous apartments, was to develop a house with a double bedroom, kitchen area, dining room, living room and complete bathroom.

© Yago Partal
© Yago Partal

Each of the different uses have been arranged in such a way as to be connected directly with the outdoor space via the existing windows. Just as with the previous projects, the daytime area was positioned along the main façade, capitalizing on the nature light from the balcony and window.

© Yago Partal
© Yago Partal

The bedroom, located at the much quieter rear of the apartment, is ventilated thanks to a restored window. There is also access to rear balcony via the adjacent bathroom, which itself doubles up as a laundry room.

© Yago Partal
© Yago Partal

Steel profiles were installed to strengthen the structural walls, which had developed cracks. We used these profiles not only to define the layout of the bathroom and kitchen, but also to house the installations and lighting systems. At the same time, this allowed us to optimize the volume of the rooms and create spacious, overhead storage areas.

© Yago Partal
© Yago Partal

In smaller houses, where the arrangement of the main structural elements leaves limited space for storage on the same level, overhead storage can prove to be an effective alternative. The construction of the mezzanine level above the bathroom and kitchen, is the ideal place for storing less frequently used possessions.

© Yago Partal
© Yago Partal

In terms of materials, we made use of a pre-existing wall covering with plant prints. This retained the sense of depth and also created a visual effect, juxtaposing real plants with the printed images behind them.

© Yago Partal
© Yago Partal

We were also able to retain the floor tiles throughout most of the property. Where this was not possible, we used portland cement. In line with the previous projects, we employed finishings such as small format tiles and wooden furniture, as well as the black colour of the storage spaces and draws. This colour theme was continued in some of the partitions in the kitchen, bathroom and bedroom.

© Yago Partal
© Yago Partal

The approach of our intervention at END THE ROC, as with those at CASA ROC, TWIN HOUSE, ROC CUBE and G-ROC, revolved around the restoration and consolidation of the building’s original character. The space was split into the daytime area - in the noisier part of the house - with the bedroom to the rear.

© Yago Partal
© Yago Partal

Finally, we made the most of the height of the property by dividing the space of some rooms into two levels. This maximised the actual volume of the house and resulted in the creation of restful areas.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
nook architects
Office
Cite: "END THE ROC / nook architects" 17 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883842/end-the-roc-nook-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.