the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Hiroto Suzuki architects and associates
  6. 2017
  7. House in Wakabayashi / Hiroto Suzuki architects and associates

House in Wakabayashi / Hiroto Suzuki architects and associates

  • 17:00 - 16 November, 2017
House in Wakabayashi / Hiroto Suzuki architects and associates
House in Wakabayashi  / Hiroto Suzuki architects and associates, © Studio Monorisu
© Studio Monorisu

© Studio Monorisu © Studio Monorisu © Studio Monorisu © Studio Monorisu + 16

© Studio Monorisu
© Studio Monorisu

Text description provided by the architects. This private house is located in densely low-built residential area of Sendai. Rebuilt old houses are scattered therefore old and new houses are mixed around there.

Site is surrounded by houses, neighbors are closely built to boundary.

Diagram
Diagram

Old house has been replaced by new for family (parent and 1 child) Client is new for this community so, our concept is to make generous connection between private area and public area for making easily communicate to neighborhood.

© Studio Monorisu
© Studio Monorisu

From necessary volume we planned 3 story building and outdoor space as a parking area (2 cars) and gardening. To create place for people gathering, we placed Living Dining Kitchen in light 2nd floor as public space for family and guest. Immediate access to LDK from outside via outdoor terrace and stair makes gradual interface to neighbor community. Earlier Japanese houses have “doma” and “Engawa” as vague interface and people used chatted there. We believe this stair and terrace function like “doma” and “engawa”, and encourage client to have communication with neighborhood.

© Studio Monorisu
© Studio Monorisu
Elevation
Elevation

Neighboring buildings are planned with horizontal, perpendicular grid from front rood, and facing to next house. We decided to plan with angle 45 degrees for front rood. As a result, view isn’t interrupted by neighboring buildings and gain sunshine to inside, furthermore, it allows sunshine reach windows of neighboring buildings. 3 stories building are larger than neighboring scale however we controlled sunshine and view, not only for this house but also for surroundings by angle 45 degrees grid.

© Studio Monorisu
© Studio Monorisu

Relationship between Architecture and surroundings is popular issue for architects. We solved it not only consider environment of this house but also consider how surrounding environment would change after construction have finished. We regard it as important for relationship between client and neighborhood from now on. 

© Studio Monorisu
© Studio Monorisu

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Wakabayashi / Hiroto Suzuki architects and associates" 16 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883794/house-in-wakabayashi-hiroto-suzuki-architects-and-associates/> ISSN 0719-8884
© Studio Monorisu

“公私分明”若林小屋 / Hiroto Suzuki architects and associates

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.