Cristovão House / Atelier Cais

Cristovão House / Atelier Cais

Cristovão House / Atelier Cais - Windows, FacadeCristovão House / Atelier Cais - Image 3 of 28Cristovão House / Atelier Cais - Shelving, Windows, ChairCristovão House / Atelier Cais - Stairs, HandrailCristovão House / Atelier Cais - More Images+ 23

  • Architects: Atelier Cais
  • Area Area of this architecture project Area :  210
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
    Photographs :Francisco Nogueira
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Jular, Projecto Mosaico, Tons de Pedra
  • Author Architects : Guilherme Bivar, Marta Pavão
  • Architect In Charge : Marta Pavão
  • Water And Sewage, Thermal, Acoustic : Patrícia Ferreira, João Rovisco
  • Structure : David Camões
  • Air Conditioning, Electric, Telecommunications : Fernando Correia
  • City : Lisboa
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
Cristovão House / Atelier Cais - Windows, Facade
© Francisco Nogueira

Text description provided by the architects. From the existing plot, there was an access garden, a degraded two stories house, and a backyard garden. The project had as the main goal the requalification of the existing house and its expansion, through not only a new implantation and back facade design, as well as the optimization of the roof morphology for a new attic area. In order to promote the new functional program and get a better spatiality, it ran a total reorganization of interior layouts of the ground and upper floors. Through the rise of the existing ridge quota and the volumetry of the roof, the house was offered a new attic area with a great connection with the surrounding, through a terrace. The front facade remained unchanged.

Cristovão House / Atelier Cais - Stairs, Handrail
© Francisco Nogueira
Cristovão House / Atelier Cais - Image 25 of 28
Ground Floor Plan
Cristovão House / Atelier Cais - Facade, Garden
© Francisco Nogueira

The backyard topography was totality redefined, as initially, it presented a level far superior of the house making the interior/exterior relation impossible and damaging natural lighting and ventilation. In the backyard, there was drawn an outdoor dining area, along the axis of the kitchen; a small garden related to the living room and a water tank, for refreshment in summer months. The house has solar orientation Northeast-Southwest and is for a family of a couple and a child.

Cristovão House / Atelier Cais - Shelving, Windows, Chair
© Francisco Nogueira
Cristovão House / Atelier Cais - Image 28 of 28
Section
Cristovão House / Atelier Cais - Image 3 of 28
© Francisco Nogueira

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Cristovão House / Atelier Cais" 12 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883145/cristovao-house-coletivo-cais> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.