All
Projects
Products
Events
Competitions

CaixaForum Sevilla / Vázquez Consuegra

CaixaForum Sevilla / Vázquez Consuegra

Courtesy of Duccio Malagamba Courtesy of Duccio Malagamba © Jesús Granada Courtesy of Duccio Malagamba + 27

Seville, Spain
  • Technical Architects

    Marcos Vázquez Consuegra, Ignacio Gonzalez
  • Collaborators

    Juan José Baena (coordinator), Eduardo Melero, Alberto Brunello, Martina Pozzi, Álvaro Luna, Patricia Fraile (furniture)
  • Structure

    Edartec Consultores, S.L
  • Engineers

    JG, S.L
  • Acoustics

    Higini Arau
  • Scenic Advice

    GD Consulting
  • Metalwork Advisor

    Jorge Vázquez Consuegra
  • Project Manager

    Carlos Coronado, Maria Dolores Casado e Idom
  • Signage

    Estrada Design
  • Models

    G-Metal and Estudio Vázquez Consuegra
More Specs Less Specs
© Jesús Granada
© Jesús Granada

Text description provided by the architects. The Project for the new Cultural Centre Caixaforum Sevilla attemps to coherently resolve two questions that are always important when dealing with interventions on existing buildings (in this case, existing structures), as the occupational strategy and the necessity of visibility given an expected organization.

© Jesús Granada
© Jesús Granada
Sketch
Sketch
Courtesy of Duccio Malagamba
Courtesy of Duccio Malagamba

The mentioned ocuppational strategy is based on an analysis of the existing spaces and the previous uses planned for the “Podium Building” of the Tower Pelli Complex. The current structure has unavoidable determined program distribution as well as the spatial configuration of the different uses. That way, the main strategy consists on placing a series of volumes fairly autonomous inside the present structure looking for the coexistence of each one of the interventions.

Diagram
Diagram

In that line we could stand out the disposition of the exhibition rooms and the auditorium in the only spaces that, due to their height and dimensions, allowed their positioning, being demarcated by self-standing enclosure elements that avoid conflict with the current concrete structure. These available spaces take place underground, fact that has conditioned the access sequence and flows along the building. Likewise, the cafeteria and administration areas have been placed in the upper levels searching for better conditions of light and views.

Courtesy of Duccio Malagamba
Courtesy of Duccio Malagamba
Section
Section
© Jesús Granada
© Jesús Granada

On the other hand, the importance and required visibility of Caixaforum-Sevilla inside this complex has led to certain operations to clarify the entry. The main access to the exhibitions will be held under a new marquee that will cover both the entrance and the skylight, source of natural light necessary for the lower levels, creating a covered plaza situated between the designed tree rows and permeable to the flows of people that will go through the buildings ensemble.

Courtesy of Duccio Malagamba
Courtesy of Duccio Malagamba

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Seville, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "CaixaForum Sevilla / Vázquez Consuegra" 07 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882996/caixaforum-sevilla-vazquez-consuegra/> ISSN 0719-8884
© Jesús Granada

被“掏空”的塞维利亚新文化中心 / Vázquez Consuegra

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.