Zoom image | View original size
The Project for the new Cultural Centre Caixaforum Sevilla attemps to coherently resolve two questions that are always important when dealing with interventions on existing buildings (in this case, existing structures), as the occupational strategy and the necessity of visibility given an expected organization. The mentioned ocuppational strategy is based on an analysis of the existing spaces and the previous uses planned for the “Podium Building” of the Tower Pelli Complex. The current structure has unavoidable determined program distribution as well as the spatial configuration of the different uses. That way, the main strategy consists on placing a series of volumes fairly autonomous inside the present structure looking for the coexistence of each one of the interventions. In that line we could stand out the disposition of the exhibition rooms and the auditorium in the only spaces that, due to their height and dimensions, allowed their positioning, being demarcated by self-standing enclosure elements that avoid conflict with the current concrete structure. These available spaces take place underground, fact that has conditioned the access sequence and flows along the building. Likewise, the cafeteria and administration areas have been placed in the upper levels searching for better conditions of light and views. View more View full description
Share Share