the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Portugal
  5. João Tiago Aguiar Arquitectos
  6. 2016
  7. Campo de Ourique IV Apartament / João Tiago Aguiar Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Campo de Ourique IV Apartament / João Tiago Aguiar Arquitectos

  • 15:00 - 6 July, 2018
Campo de Ourique IV Apartament / João Tiago Aguiar Arquitectos
Campo de Ourique IV Apartament / João Tiago Aguiar Arquitectos, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 16

  • Architects

  • Location

    Lisbon, Portugal
  • Author Architect

    João Tiago Aguiar
  • Team

    Ruben Mateus, André Silva, João Nery Morais, Rita Lemos, Laura Cettolin, Arianna Camozzi, Maria Sousa Otto, Ricardo Cruz, Renata Vieira
  • Area

    245.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Of generous dimensions, the apartment covers the whole floor of the building in which it is integrated. Around a stairwell placed in the middle of the building a highly partitioned apartment develops with a complex interior circulation zone.

Uses Plan
Uses Plan

The restoration covered the entire apartment, from the total refurbishment of the kitchen to the creation of new compartments such as a storage room, an additional bathroom and a suite with a walking closet. The revitalization of the circulation area should be stressed with the creation of a big cabinet in the entrance hall followed by a backlit wine cellar, on the way through to the kitchen. The wine cellar has special empowerment since it is like a rack that underlays the entire wall of the corridor, transforming in an unexpected way a secondary area of the apartment.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The kitchen, totally covered in cement, contrasts with the classical atmosphere of the apartment and creates a moment of exception. Two parallel countertops were designed coated in Estremoz white marble, with the upper and lower cabinets all aligned. The laundry area was placed next to the window.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

As for the bathroom block, it was totally refurbished and where it used to exist 2 now exist 3, being one of them a guest toilet, other to support the bedrooms and another for the new suite. The introduction of new cabinets has a special role in the partitioning and creation of new areas as described before. The design of light boxes in the ceilings with different shapes was exploited in order to diversify the lighting of the innermost spaces such as circulation and bathrooms. In the guest toilet and suite bathroom the white color and marble stone gain prominence. As for the children’s bathroom cement was used in a more informal way, thus creating a differentiation of users. In the walking closet, the entrance door to the bathroom is dissimulated in one of the doors of the closet.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
João Tiago Aguiar Arquitectos
Office
Cite: "Campo de Ourique IV Apartament / João Tiago Aguiar Arquitectos" 06 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881741/campo-de-ourique-iv-apartament-joao-tiago-aguiar-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.