We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Public Nursery in Glyfada / KLab architecture

Public Nursery in Glyfada / KLab architecture

Public Nursery in Glyfada / KLab architecture - GardenPublic Nursery in Glyfada / KLab architecture - Image 3 of 16Public Nursery in Glyfada / KLab architecture - FacadePublic Nursery in Glyfada / KLab architecture - Windows, Facade+ 16

  • Client : Municipality of Glyfada
  • Principal Architect : Konstantinos Labrinopoulos
  • Project Architect : Veronika Vasileiou
  • Project Team : Myrto Lantza, Kelly Kagka
  • City : Glyfada
  • Country : Greece
More SpecsLess Specs
Public Nursery in Glyfada / KLab architecture - Garden
© Mariana Bisti

Text description provided by the architects. The design and construction of public buildings in Greece is problematic, as the architect is not in charge of the construction. One of the biggest challenges of this project was to reintroduce the role of the architect as the essential contributor.

Public Nursery in Glyfada / KLab architecture - Windows, Facade, Garden
© Mariana Bisti

Additionally, we intended to give prominence to the construction method of prefabrication. Prefabrication, one of the conditions of the competition also defined the final form of the building as the basic module would have to be transported on a truck.

Axonometric

The concept of the project was to design a building that would relate to the scale of its users while also introducing a new typology, that of the urban village. The main module draws inspiration from archetypal drawing of a house as perceived by a child. By replicating the basic module thrice, the classroom unit is created.

Public Nursery in Glyfada / KLab architecture - Windows, Facade
© Mariana Bisti

The nursery school was designed so that all the classrooms have three open sides. As a consequence, the arrangement of the classrooms is organized around a central courtyard while also formed by smaller atriums.

Public Nursery in Glyfada / KLab architecture - Image 3 of 16
© Mariana Bisti

We attempted to employ rather common materials and construction methods in order to create a more complicated structure with a small energy footprint. The exterior walls were constructed 10cm thick allowing us to maximize the available interior area and were cladded, along with the roofs, with exterior wall insulation. Thus, by taking also into consideration the construction of wooden pergolas along  the careful placement of the windows on the exterior walls, the building is sustainable providing comfort to the children.

Ground Floor Plan

On the other hand, we hope that the vegetation will become an quintessential element of the design as large Platanus trees will provide shade to the interior courtyard while other tree species will highlight the seasonal changes.

Public Nursery in Glyfada / KLab architecture - Table, Shelving, Windows, Chair
© Mariana Bisti

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Glyfada, Greece

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Public Nursery in Glyfada / KLab architecture" 11 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881261/public-nursery-in-glyfada-klab-architecture> ISSN 0719-8884
© Mariana Bisti

用建筑的趣味激发儿童的想象力 Public Nursery in Glyfada / KLab architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.