the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Bloot Architecture
  6. 2017
  7. Patio House / Bloot Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Patio House / Bloot Architecture

  • 11:00 - 28 September, 2017
Patio House / Bloot Architecture
Patio House / Bloot Architecture, © Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

© Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode + 20

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Text description provided by the architects. In Velp, the Netherlands, a sustainable refurbishment and extension of a dilapidated 1950s villa has recently been completed. The villa is situated on the edge of National Park Veluwezoom, a nature reserve. The many small rooms of the original house have been reduced to a small amount of light and spacious spaces and a concrete extension with patio (atrium) was added to the house.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
Ground Floor Plan - New
Ground Floor Plan - New
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Although the various living spaces are in open connection with each other, the separate rooms retain their own intimate atmosphere. The patio, the restricted use of partition walls, the larger windows and passageways allow natural light to penetrate into the home and show the sightlines of the various interior and exterior spaces; this makes that the spaces flow smoothly from one into the other.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
Section A
Section A
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

The concrete beam in the façade of the original house still defines the characteristics of the villa. Parallel with this beam is the underside of the new plant-covered concrete roof of the addition. The original concrete beam is only 2.3 meters high (from floor to underside of the beam), therefore the addition was partly built into the ground to create more height. This way the addition lies sunken in the garden and blends naturally with the surroundings. The split-level provides playfulness to the house; you can sit on the low concrete wall of the extension part in the garden and partly inside the house. They also provide a subtle distinction between the different spaces.           

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

View the complete gallery

About this office
Cite: "Patio House / Bloot Architecture" 28 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/880589/patio-house-bloot-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.