the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Atelier Vens Vanbelle
  6. 2016
  7. Kartasan House / Atelier Vens Vanbelle

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Kartasan House / Atelier Vens Vanbelle

  • 00:00 - 29 September, 2017
Kartasan House / Atelier Vens Vanbelle
Kartasan House / Atelier Vens Vanbelle, © Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

© Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde + 31

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. The original building consisted of two floors and an attic, plus a courtyard that is separated from the street by a garden wall. The inner structure of the house was in a poor condition and the rooms were too small, so it was decided to keep only the facade and build a complete new structure in the house.

Courtesy of Atelier Vens Vanbelle
Courtesy of Atelier Vens Vanbelle

An oak tree trunk was placed as new support structure in the middle of the pentagonal plan. The new upper floors were hung in a spiral movement between the existing exterior walls and this central support. This led to an open interior space without interior walls in the living areas. The tree was a logical and affordable solution, and it immediately gave the right atmosphere to the new home. The bathroom, kitchen, entrance and storage / laundry room were compiled in a vertical volume.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The ground floor is used as a studio by the owner, who is an artist, and the higher you go in the home, the more private the spaces becom. The bedrooms are located in the attic.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
Sections
Sections
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The existing facade was restored back to its original state, and the roof was replaced. This created a small viewing deck, overlooking the park in front of the house.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Because the new floors were randomly positioned according to the existing windows, exciting vistas and lighting conditions were created. In the dining room on the first floor a large window towards the courtyard was added.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

View the complete gallery

About this office
Atelier Vens Vanbelle
Office
Cite: "Kartasan House / Atelier Vens Vanbelle" 29 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/880572/kartasan-house-atelier-vens-vanbelle/> ISSN 0719-8884
© Tim Van de Velde

绕树而居,为建筑师的脑洞打call / Atelier Vens Vanbelle

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.