the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Costa Rica
  5. QBO3 Arquitectos
  6. 2015
  7. Tree House / QBO3 Arquitectos

Tree House / QBO3 Arquitectos

Tree House / QBO3 Arquitectos
Tree House / QBO3 Arquitectos, © Carlos Vásquez
© Carlos Vásquez

© Carlos Vásquez © Carlos Vásquez © Carlos Vásquez © Carlos Vásquez + 23

  • Architects

  • Location

    Puerto Carrillo, Costa Rica
  • Architects in charge

    Mario Vargas, Carlos Vásquez, Daniel Palma and Ignacio Vargas
  • Area

    280.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photography

    Carlos Vásquez
© Carlos Vásquez
© Carlos Vásquez

Text description provided by the architects. The Tree House project was born as a refuge that could allow an escape from the city for our client, chemist by profession and artist by vocation. The site is located in Costa Rica, in a forest-like area of ​​Puerto Carrillo de Hojancha in Guanacaste. 

© Carlos Vásquez
© Carlos Vásquez
Floor Plans
Floor Plans
© Carlos Vásquez
© Carlos Vásquez

From the beginning of the process and due to the conditions of the site, it was proposed to conserve the largest number of trees on the property. This became the starting point to study the relation of the house with its immediate context where concepts such as permeability, integration and the exterior - interior relationship became fundamental in the design process.

© Carlos Vásquez
© Carlos Vásquez

The house needed to be safe since it remains uninhabited for many weeks a year and resistant to the climatic conditions that affect the area, such as heavy rains, sea breeze and hot temperatures. From these limitations, we come up with the idea of ​​proposing a brutalist architecture, a concrete refuge armed with permeable membranes that adapt to the temporalities, the architectural program and the climate.

© Carlos Vásquez
© Carlos Vásquez

A point of great importance was the integration of an existing tree that crossed the living area, creating a synergy between the house and the surrounding nature, "the exterior is lived in the interior and the interior is projected outwards."

Section
Section

The house is composed of three pure volumes, which serve as containers for the requested space activities, these are articulated with the terrain topography and able to adapt according to the requirements of its users.

© Carlos Vásquez
© Carlos Vásquez

The main access is high above the level of parking area where a path raises allowing you to be in constant contact with your natural surroundings. 

© Carlos Vásquez
© Carlos Vásquez

The social area it’s the heart of the house where we have the kitchen, dinner and a cast in place sofa surrounding the tree. The enclosure in exposed steel, perforated with an abstract pattern that was generated from the art made by our client, allows to generate an interior-exterior connection with this special filter. 

© Carlos Vásquez
© Carlos Vásquez

This social space opens onto the terrace that contains the pool wich overflows into the surrounding forest, projecting a sound that imitates a stream providing a special sensory connection to the dwelling. 

© Carlos Vásquez
© Carlos Vásquez

A large percentage of the windows are protected by these perforated steel structures that generate an interaction with the movement of the sun by sifting the spaces during the day. 

The main room consists of a space on two levels, the lower part is the bedroom with its bathroom, overlooking the rear garden where a composition was made with the existing trees, adding white ground stone of the area. The ladder is floating on the wall in dark exposed concrete, projecting the vertical circulation with steel tensioners that function as virtual railing and take us to the artist's workshop. The workshop is at treetop height where you can exit to the rooftop allowing a unique connection to the artist with his surroundings at all times.

© Carlos Vásquez
© Carlos Vásquez

View the complete gallery

About this office
QBO3 Arquitectos
Office
Cite: "Tree House / QBO3 Arquitectos" [Tree House / QBO3 Arquitectos] 04 Oct 2017. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/880140/tree-house-qbo3-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Carlos Vásquez

艺术家们的‘庇护所’ Tree House / QBO3 Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.