the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. China
  5. Shenzhen Huahui Design Co. Ltd
  6. 2017
  7. Cultural Center of Beicheng Central Park in Hefei / Shenzhen Huahui Design

Cultural Center of Beicheng Central Park in Hefei / Shenzhen Huahui Design

  • 22:00 - 22 September, 2017
Cultural Center of Beicheng Central Park in Hefei / Shenzhen Huahui Design
Cultural Center of Beicheng Central Park in Hefei / Shenzhen Huahui Design, Streetview. Image © Yao Li, Sui Sicong
Streetview. Image © Yao Li, Sui Sicong

“crescent path”. Image © Yao Li, Sui Sicong Wall-corridor. Image © Yao Li, Sui Sicong the entrance hall. Image © Yao Li, Sui Sicong the exhibition hall. Image © Yao Li, Sui Sicong + 30

  • Architects

  • Location

    Beicheng New District, Hefei, Anhui, China
  • Architect in Charge

    Xiao Cheng
  • Project architect

    Yin Shibo, He Qifan, Mao Weiwei
  • Owner

    Hefei Vanke Real Estate Co.,Ltd&& Suzhou New Real Estate Group Co., Ltd
  • Owner management team

    Chen Zhuo, Ren Muyuan, Tan Xiang, Zou Xiang
  • Area

    3400.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

Wall-corridor and water courtyard. Image © Yao Li, Sui Sicong
Wall-corridor and water courtyard. Image © Yao Li, Sui Sicong

A good building, born on a site and create a place; and the human experience constitutes the soul of the place.

We try to create a new relationship between building and its outer space, thus creating a new place experience. Let's call this association "ambiguous boundary" for the moment.

Children’s Playground. Image © Yao Li, Sui Sicong
Children’s Playground. Image © Yao Li, Sui Sicong

The project is part of cultural and educational facilities for the nearly 1 million square meters Central Park residential area. The base is a rectangular field about 260 meters wide in east and west and about 70 meters wide in north and south, with the city park on the south which covers an area of nearly 40 thousand square meters, after which the Central Park project is named.

Southeast Aerial View. Image © Yao Li, Sui Sicong
Southeast Aerial View. Image © Yao Li, Sui Sicong

Depicting the bustling vision in the open land is almost a common mission for the  exhibition hall of a large projects. In places like this project, the challenge for design, on one hand, is how to form a distinctive and powerful city interface to correspond with the huge city park, and jointly create a visual display. On the other hand, it is how to create a field of unique experience, so as to stimulate people's willingness to explore and participate. Benefiting from the future cultural and educational function of the project, we can first endow it with open and cultural characteristics, and then deduce the function and organize the narrative on this tone.

Wall-corridor. Image © Yao Li, Sui Sicong
Wall-corridor. Image © Yao Li, Sui Sicong

Reviewing the traditional Chinese building and classic garden, courtyard is one of the most powerful spatial forms. It almost forms the core feature of Chinese traditional architectural space. And the building interface of the courtyard is the wall and corridor. The two also bring the courtyard different spatial characteristics: Enclosure or penetration,closed or open.The former is mostly found in street walls and mansions, and the latter is more common in gardens and courtyard. And the two are often used in combination, so that the courtyard space has a better diversity and story appeal.

Wall-corridor with Morning sunshine and long shadow. Image © Yao Li, Sui Sicong
Wall-corridor with Morning sunshine and long shadow. Image © Yao Li, Sui Sicong

While we try to create a new architectural prototype for the definition of the courtyard space, we finally find the combination between the wall and the corridor -- it is just the corridor composed of short wall, with the combination of different forms and modules, forming the diversity definition for courtyard space, also constituting a multiple place experience. This is what we call the "ambiguous boundary". Its form is free from the wall of the building, intended to melt in the outdoor place. "Wall corridor" has a unified whole scale, --6 meters high, 4 meters wide, which defines the boundaries of the entire site, while creating a special "circle scene domain". When the boundary has thickness , daily life and art activities then have a space vector, it can be a paradise for kids to play hide and seek after school and can also be a culture and art gallery of the community.

 Basic unit and combination
Basic unit and combination

The wall corridor encloses the central water court, and its main body is a shallow pool. As Chinese traditional garden, water constitutes another interface to create an amplified architecture scale and space field sense, and also fuzzy the space boundaries, and the people on the other side of the  building across the water can, through a "crescent path", go across the water to enter the building from the outside. And the "crescent path" with continuously changing elevation of the ground floor makes the process of crossing produce different visual experiences due to the change of the sight height.

Wall-corridor. Image © Yao Li, Sui Sicong
Wall-corridor. Image © Yao Li, Sui Sicong

When people cross the "crescent path ", and push the door open under the eaves, they first come to the hall defined by a piece of scenery wall, in the north of the hall is a small exhibition room, which is a transition space into the central nave, and the central nave is a larger scale exhibition hall, two-storey high, with natural light coming into the space through the skylight, and after being filtered by the roof plate it is shaped into a plurality of lights, finally falling on the wall, in a day, it can change in different directions and thickness, like a sundial recording the passing of time. The background is a spiral staircase and bridges on the second floor which crosses the central nave, connecting two different space, so that people on the first floor and second floor can make exchanges and dialogue here.

the exhibition hall. Image © Yao Li, Sui Sicong
the exhibition hall. Image © Yao Li, Sui Sicong
Roof skylights and changes in light and shade
Roof skylights and changes in light and shade

The skylight components formed by the roof keel and concrete ribbed beam, thanks to the open  joint design,  form two rays of different thickness at noon, and the direction and combination of the component section can provide a greater incident angle in the morning and a smaller incident angle in the afternoon, thereby blocking out most western exposure.

the entrance hall. Image © Yao Li, Sui Sicong
the entrance hall. Image © Yao Li, Sui Sicong

As the side hall, the east side and south side provide water bar, negotiation and reading and other functions, and is the continuity and penetration of indoor and outdoor space by connecting with the outer courtyard, especially the gray space in the south, as the Children's playground, further enhancing the continuation relationship. On the exterior wall of the two side halls, we appropriately extend the design language of the wall column. In the whole space, we do not emphasize the axis and the sense of ceremony, but use the transition and depth to show the mobility of space. The second and third floors are made up of classrooms of different sizes, and the classrooms are arranged around the two-floor-high courtyard. The courtyard serves not only as an outdoor activity space, but also brings better ventilation  and natural lighting for the classrooms.

Ambiguity of the wall-corridor space
Ambiguity of the wall-corridor space

In the choice of materials, we make clear division according to the building form and function, with concrete for the first floor and U type glass for the second floor and third floor, integrating the light and the heavy,  the virtual and the real into an organic whole. The concrete surface is smooth, simple and solid, and the special wall corridor form a stable and open interface; and the U type glass of diffuse reflection is moist in texture, which is made into the wrapping surface for main space, displaying a "semi-transparent volume sense". The two will not form a strong contrast, but can generate rich temperature and expression in different lights.

Entrance. Image © Yao Li, Sui Sicong
Entrance. Image © Yao Li, Sui Sicong

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cultural Center of Beicheng Central Park in Hefei / Shenzhen Huahui Design" 22 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879809/cultural-center-of-beicheng-central-park-in-hefei-shenzhen-huahui-design/> ISSN 0719-8884
Streetview. Image © Yao Li, Sui Sicong

合肥北城中央公园文化艺术中心 / 深圳华汇设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.