the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. The Netherlands
  5. Academy of Architecture Groningen
  6. 2017
  7. Tschumi Pavillion / Academy of Architecture Groningen

Tschumi Pavillion / Academy of Architecture Groningen

  • 09:00 - 7 October, 2017
Tschumi Pavillion / Academy of Architecture Groningen
Tschumi Pavillion / Academy of Architecture Groningen, © Peter de Kan
© Peter de Kan

© Peter de Kan © Peter de Kan © Peter de Kan © Peter de Kan + 37

© Peter de Kan
© Peter de Kan

The Tschumi pavilion
The Tschumi pavilion was designed in 1990 by the architect Bernard Tschumi as part of a partially outdoor art exhibition held in the city of Groningen in the same year: the What a Wonderful World! Music Videos in Architecture manifestation. Now, 27 years later, the pavilion has indeed gradually accumulated an impressive portfolio as an urban public vitrine for all kinds of art projects.

© Peter de Kan
© Peter de Kan

In April 2017, however, the idea emerged of having the pavilion once again conceptually approached from a strictly architectural perspective. We – three students of the Groningen Academy of Architecture – gratefully took on this challenge, seizing the opportunity to deploy the pavilion in the capacity in which it was initially meant to be used: as an urban exploration site for a new societal phenomenon.

© Peter de Kan
© Peter de Kan
Floor Plan
Floor Plan
© Peter de Kan
© Peter de Kan

A new constant
We are in transition from an old constant – living in homes where most of the things in our lives happen – to a new constant – urban living with the city as the extension of our homes. This will allow people to live in smaller houses, while the quality of living will remain unchanged.Our design uses the Tschumi pavilion as a means of projecting the above-mentioned issues.

© Peter de Kan
© Peter de Kan

The Hereplein in the city of Groningen is a perfect example of a high-quality urban living area, which isn’t permanently used as such yet. Here, we have managed to create a spatial area both within as well as around its transparent pavilion, which doesn’t immediately seem to reveal what it contains. And that’s precisely what it’s also meant to symbolize. Because we would very much like you to use your own imagination in determining how you yourself would design the interior of this small space if it were your own!

Sketch
Sketch

Design
Though the structure itself is entirely made out of wooden slats cut in just two different lengths, its staggered design creates a dynamic whole. Each slat is attached to the next one with just one single screw, together, however, forming a solid self-supporting construction. The design thus, in fact, appears to be floating motionless around the glass pavilion. The exact positioning, as well as curving of the slats, were both determined during the construction phase itself. The ultimate appearance of the structure was thus developed while we were building it.

© Peter de Kan
© Peter de Kan
Section
Section
© Peter de Kan
© Peter de Kan

Experience
Due to its tilted floor, the Tschumi pavilion has a disorienting effect on its visitors. Upon entering this unusual pavilion, visitors are immediately taken out of their comfort zone and therefore easier able to think ‘outside the box’.

© Peter de Kan
© Peter de Kan

Our design aims to enhance this disorientation: visitors find themselves first shut off from the outside world and subsequently a little lost within a strange sloping space. After slowly getting used to where they are, they start focusing outwards again. They then discover they are in a space with all kinds of different sightlines and entering light rays. With a renewed view the city starts reappearing through the wooden shell again.

Elevation
Elevation
© Peter de Kan
© Peter de Kan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Tschumi Pavillion / Academy of Architecture Groningen" 07 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879727/tschumi-pavillion-academy-of-architecture-groningen/> ISSN 0719-8884
© Peter de Kan

屈米馆大胆升级,变身迷幻“漂浮馆” / Academy of Architecture Groningen