the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. GA design
  6. 2017
  7. Infinity House / GA design

Infinity House / GA design

  • 20:00 - 17 September, 2017
Infinity House / GA design
Infinity House  / GA design, © Prashant Bhat
© Prashant Bhat

© Prashant Bhat © Prashant Bhat © Prashant Bhat © Prashant Bhat + 59

  • Architects

  • Location

    Lonavala, India
  • Architect in Charge

    Rajan Goregaoker (PARTNER GA design )
  • Area

    10000.0 ft2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Prashant Bhat
© Prashant Bhat

Text description provided by the architects. Planned with a brief of maximizing views of the valley and enabling a nexus with the environment, the villa for a family of four has been conceived on a plot of land that is deeply contoured with a steep slope towards the valley. With stupendous views, where earth, water and the environment amalgamate to demonstrate nature’s phenomenon, the villa has been planned with most of the rooms optimizing the views.  The natural site contours have been used effectively while exploiting the views of the mountains to create an infinity swimming pool that manifests itself as the core of the villa. The area under the pool serves as a leisure zone of the house, the more semi-public zone where games and an entertainment area are functionally located, while opening out into a lush green garden.

© Prashant Bhat
© Prashant Bhat

Molded with simplistic zonal principles of home design, the more public zones of the house such as the living area, guest room, kitchen, common guest room and the spa and Jacuzzi are all located on the ground floor. The first floor has 3 bedrooms, while the lower ground houses the entertainment and games area. The rooms on the ground floor and the first are all connected by a linear passage on the horizontal axis, which becomes the core of the spatial planning, driving the layout and the volumes of the built form. A glass and wooden screen separates the living room on one side and has 40 feet opening on the other facing the valley, creating panoramic views for the more public zone of the house. The language of the furniture here follows a modern palette with leather furniture, travertine marble table tops and a blue granite dining table top. An interesting exotic Brazilian granite forms a feature wall in the living room. The master bedroom has a 13 feet cantilever projecting out which provides shade to the outdoor sitting beneath.

© Prashant Bhat
© Prashant Bhat

On the first floor, the Master Bedroom is cantilevered partially over the swimming pool below and exploits the best views. Conceived as a cantilevered block enclosed by a portal, which is interlocked with the living room extending beyond it, the volume enables the dynamism of the overall design. The interlocking of the three geometries creates an energetic design form, that further enhances the vigorous aesthetic. The son’s Room is a stark minimalistic combination of a patterned concrete wall, wooden floor and a large bed 7’ x 7’ with a satvario marble backrest. 2 sides of the bedroom have 11’ high windows opening out on a huge deck of 6’ to 15’ in depth, with lush green trees surrounding the bedroom. The daughter’s room opens out on a huge balcony which is open to sky and has a scenic corner view of the scenic Khandala valley. A painting forms part of the ceiling design, while the rest of the bedroom is simple with a leather platform bed. A bathroom sits next to this bedroom. It flaunts a free-standing bathtub, a wardrobe and a chaise lounge. Such luxury of size and aesthetics could only be achieved in the countryside, away from Mumbai.

© Prashant Bhat
© Prashant Bhat

Keeping in mind that Khandala is an area of heavy rainfall, the construction is essentially done in brick and concrete. The walls are 9 inches thick to protect the building from heavy rainfall. Large overhangs which also serve as decks protect the inner walls of the house from the heavy rains and the sharp sun during summers. A Flat slab construction technique has ensued the seamless aesthetic, which further augments the openness and results in a visual connect with the outside greens.

© Prashant Bhat
© Prashant Bhat

The design language of the villa is modern contemporary. Both the exterior and interior walls are draped in white color. The flooring is finished in white lhasa marble. The whiteness of the villa on the inside and the seamless slabs without beams create a beautiful visual contrast and blur the boundaries of the inside with the lush green garden and foliage of the outside landscape. The beauty of the villa is the infinity pool which creates a breathtaking vista from the living area. An alluring view of the mountains is framed with a large portal thirty feet in height which partially covers the outdoor seating.

© Prashant Bhat
© Prashant Bhat
Section
Section
© Prashant Bhat
© Prashant Bhat

A white marble staircase with indirect LED lights under the risers of the staircase leads to the lower ground entertainment area. The walls are of concrete with one wall in bold red. The area under the swimming pool is dropped and is treated as the theatre. Raw wood center tables, quirky artefacts and a card table along, a pool table with a bar made of black marble form a vibrant entertainment area are some of the illustrious pieces of artwork.

© Prashant Bhat
© Prashant Bhat

View the complete gallery

About this office
GA design
Office
Cite: "Infinity House / GA design" 17 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879587/infinity-house-ga-design/> ISSN 0719-8884