the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. BLOCO Arquitetos
  6. 2017
  7. Vila Rica House / BLOCO Arquitetos

Vila Rica House / BLOCO Arquitetos

  • 09:00 - 27 September, 2017
Vila Rica House / BLOCO Arquitetos
Vila Rica House / BLOCO Arquitetos, © Haruo Mikami
© Haruo Mikami

© Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami + 47

  • Architects

  • Location

    Brasilia, Brazil
  • Authors

    Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
  • Collaborator

    Victor Machado, Marina Lira
  • Area

    400.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structural Project

    André Torres
  • Installations

    Victor Silvério
  • Landscaping

    Mariana Siqueira e Jardins do Cerrado
  • COntractor

    Gilmar Guimarães
  • More Specs Less Specs
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

Text description provided by the architects. The project is located in a rural area, 40km away from the city center of Brasília. The topography has a slight downward slope towards the back of the lot, where a valley with native vegetation dominates the view.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
Axonometry
Axonometry
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The program was distributed in two perpendicular pavilions positioned on slightly different levels. Both pavilions are slightly elevated from the ground for two main reasons: to allow the preservation of the existing topography and to prevent small animals such as insects and lizards, from entering the house. The swimming pool is located in a third plateau that was positioned on a lower level. The first pavilion is where the living room, veranda, garage and other services are located. The second pavilion, close to the swimming pool, houses the bedrooms. Two open elevated walkways connect both pavillions. The idea was to maximize the direct contact with the local weather conditions such as wind, smell and sound during the daily use of the house.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
Planta
Planta
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

All the construction materials were chosen based on two main premises: they should age well under the natural weather conditions wherever needed without the need for constant maintenance and they should never “hide” their “natural” appearance under layers of plaster or paint. Exposed concrete was used in the structure and fixed furniture such as the dining table, benches, wood-fired oven and the shelves. Polished concrete was used for the internal floors. Only one type of sandblasted natural stone was used in all external floors, including inside the swimming pool. One type of plywood was used in parts of the furniture, combined with pieces of bespoke ironwork. A single layer of 12cm thick solid ceramic bricks was used to build all the walls, thus the structural columns are never embedded inside the partitions.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The mild temperatures of the local weather allowed us to dismiss any extra insulation. The local labor had extensive knowledge for building the brickwork, however, it didn’t have any previous experience in building exposed concrete. Therefore, instead of trying to achieve a smooth finishing for the concrete, we decided to assume all the imperfections that were inherent to the building process. Marks left by the timber shuttering were not sanded away and minor defects were not corrected.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

All the bathrooms have roofless internal gardens that allow natural light and ventilation. A brickwork lattice covers two levels of a concrete structure that works as water tower, creating room for the water heating equipment underneath it.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The landscape design aims to restore many specimens from the original landscape of Brazilian Savannah.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
Cite: "Vila Rica House / BLOCO Arquitetos" [Casa Vila Rica / BLOCO Arquitetos] 27 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879553/vila-rica-house-bloco-arquitetos/> ISSN 0719-8884
© Haruo Mikami

热带草原般瑰丽的砖工 Casa Vila Rica / BLOCO Arquitetos