the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Laboratory
  4. United States
  5. Clark Nexsen
  6. 2016
  7. Bioprocess Innovation Center / Clark Nexsen

Bioprocess Innovation Center / Clark Nexsen

  • 13:00 - 11 September, 2017
Bioprocess Innovation Center / Clark Nexsen
Bioprocess Innovation Center / Clark Nexsen, © Mark Herboth Photography
© Mark Herboth Photography

© Mark Herboth Photography © Mark Herboth Photography © Jordan Gray © Mark Herboth Photography + 16

  • Architects

  • Location

    6051 George Watts Hill Dr, Durham, NC 27709, United States
  • Architect in Charge

    Don Kranbuehl, Pat O’Keefe
  • Design Team

    Chris Bartlett, Corey Baughman, Becky Brady, Mike Brady, Joe Wynn
  • Area

    62000.0 ft2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Mark Herboth Photography
© Mark Herboth Photography

Text description provided by the architects. Located in a dense hilly forest on a narrow peninsula of land, the Bioprocess Innovation Center responds to the rich topography as it weaves together building and landscape. The existing landforms are preserved and reinforced through terraced parking with a public path that steps down the hillside. The design organizes along the path and is comprised of a series of sliding tubes that float above the forest floor as they frame views into the landscape and connect the occupants with nature. The design fosters collaboration as the path transitions into a collaborative walkway inside with multiple types of gathering spaces.

Axonometric
Axonometric

Integrated A/E firm Clark Nexsen provided all architecture and engineering design services. The design responds to the existing landscape to develop a composition which actively engages and unites the built forms with nature. A narrow peninsula of land formed by two small creeks provided the opportunity to orient the building along the peninsula’s east west spine as it rests upon the relatively flat grade and can capitalize on the south facing orientation. The parking lot engages the sloping topography through terraced levels which transition to a stepped pathway.  

© Mark Herboth Photography
© Mark Herboth Photography

Inspired by the qualities of transparency produced as natural light filters through the layers of a deciduous forest, the building’s form reflects the overlapping qualities in its geometry and formal composition. The form is also a clear expression of the building’s program organized into three principal bars:  a laboratory bar, an administrative bar and a public space bar. These three forms along with the internal planes and volumes overlap and extend past one another evoking the forest’s transparent qualities. Each of the bars are clad in a unique skin which is sliced and carved at the ends to create spaces for research and collaboration.

© Jordan Gray
© Jordan Gray
Floor Plans
Floor Plans
© Mark Herboth Photography
© Mark Herboth Photography

The project re-conceptualizes the role of a research laboratory building as a “home for a team of scientists.” The project fosters a strong sense of community, despite the isolated suburban setting. A central public path runs from the terraced parking through the two-story entrance and lobby space where scientists mingle, then back into nature on a west facing outdoor terrace with views of the setting sun. The path is lined by a single alley of trees with benches and connects people to both nature and to one another as they interact along the path. The entrance lobby is an active living space which encourages collaboration through shared multilevel meeting spaces.

© Mark Herboth Photography
© Mark Herboth Photography
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bioprocess Innovation Center / Clark Nexsen" 11 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879329/bioprocess-innovation-center-clark-nexsen/> ISSN 0719-8884
© Mark Herboth Photography

生物工艺创新中心:顺应功能,体块相互交织 / Clark Nexsen