All
Projects
Products
Events
Competitions

Stephanie & Kevin / Atelier Vens Vanbelle

Stephanie & Kevin / Atelier Vens Vanbelle

Courtesy of Atelier Vens Vanbelle Courtesy of Atelier Vens Vanbelle Courtesy of Atelier Vens Vanbelle Courtesy of Atelier Vens Vanbelle + 24

Houses  · 
Haaltert, Belgium
  • Architects: Atelier Vens Vanbelle
  • Area Area of this architecture project Area: 185.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AGC, Desaegher bricks
  • Engineer

    UTIL
More Specs Less Specs
Courtesy of Atelier Vens Vanbelle
Courtesy of Atelier Vens Vanbelle

Text description provided by the architects. The plot is situated at the end of a dead end street. Next to the plot the landscape begins to slope and you can enjoy a beautiful view. At the side and the back of the plot there is a footpath that is used sporadically by hikers. On the plot there is sun all day long. The house is built with split levels, which creates intriguing relationships between the various spaces.

Courtesy of Atelier Vens Vanbelle
Courtesy of Atelier Vens Vanbelle

The living space was provided on the first floor, on a volume made of concrete blocks. Inside this plinth there was a spacious, semi-underground basement/workstudio; half a level higher - on the ground floor - there is a covered outside entrance, an entrance hall and a storage room/laundry.

Section
Section
Courtesy of Atelier Vens Vanbelle
Courtesy of Atelier Vens Vanbelle
Section
Section

The living space is conceived as a stage towards the environment. The space is glazed on three sides, so the sun comes in all day long and gives you the feeling that you are in close contact with the environment. To provide the necessary intimacy to this space, both floor, wall and ceilings were covered with parquet. Four cabinets were placed in the middle of this space. These are functional but also provide privacy in the seating area. The slim columns that carry the closed yellow volume also form a subtle buffer to the environment. It is a space that perfectly balances between open and closed.

Courtesy of Atelier Vens Vanbelle
Courtesy of Atelier Vens Vanbelle

Three bedrooms and a bathroom were integrated in the yellow volume. From the open hallway you can enter the roof terrace. Through the window next to the terrace additional sunlight enters to the depths of the house.

Courtesy of Atelier Vens Vanbelle
Courtesy of Atelier Vens Vanbelle

The building volume is highly readily materialized, so that the layer-ness of the building is also readable from the outside. There is a dialogue between the house and its environment which makes daily life interactive without compromising the sense of privacy.

Courtesy of Atelier Vens Vanbelle
Courtesy of Atelier Vens Vanbelle

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Stephanie & Kevin / Atelier Vens Vanbelle" 02 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876838/stephanie-and-kevin-atelier-vens-vanbelle/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.