the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research Center
  4. Canada
  5. Diamond Schmitt Architects
  6. 2016
  7. Schulich School of Engineering Redevelopment and Expansion / Diamond Schmitt Architects + Gibbs Gage Architects

Schulich School of Engineering Redevelopment and Expansion / Diamond Schmitt Architects + Gibbs Gage Architects

  • 15:00 - 4 July, 2017
Schulich School of Engineering Redevelopment and Expansion / Diamond Schmitt Architects + Gibbs Gage Architects
Schulich School of Engineering Redevelopment and Expansion / Diamond Schmitt Architects + Gibbs Gage Architects, © Ed White
© Ed White

© Ed White © Ed White © Ed White © Ed White + 16

© Ed White
© Ed White

Text description provided by the architects. The Canadian Natural Resources Limited Engineering Complex is an infill expansion of the Schulich School of Engineering at the University of Calgary. The design integrates over 4500 students, faculty and staff in new and modernized space within the existing campus. The goal was to improve the teaching, research, administrative and support spaces as well as to upgrade public circulation and to provide the school with a centralized social hub.

© Ed White
© Ed White

The phased, seven-year-long project took place with the existing facilities fully occupied. Many of the servicing elements within the design are exposed and celebrated such that they become central elements of the building aesthetic and create a didactic learning tool for students. Significant portions of the old precast cladding have been internalized to become a major archeological element within the new atrium. 

Basement Plan
Basement Plan

To allow maximum flexibility for curriculum changes in the future, which will extend the life of the building, the servicing for the new spaces has been carefully arranged to allow numerous room configurations. The labs were moved to the upper floors so that their ducted path to the roof and penthouse were shorter.

© Ed White
© Ed White

The $174 million (CDN) project is designed as an economical infill scheme that maximizes new built area with a minimum of new building envelope, most of which is glazed. The south elevation, which is the only full “face” the building has, is four stories of dynamic view glass, a product that darkens depending on the intensity of the sun, thereby ensuring that glare and heat gain does not compromise the usefulness and level of comfort. 

© Ed White
© Ed White

The architects took this sustainable feature a step further by programming the glazed panels allowing graphics to dance across the facade. “We’ve currently programmed it to go through a set sequence twice a day, with the tinting slowly dissolving into basic patterns as time passes,” said David Dow, Principal, Diamond Schmitt Architects.

Sections
Sections

Students congregate in the light-filled space on brightly coloured, X- and O-shaped seating designed by Dutch firm Feek. The atrium floor drops away in an amphitheatre-type setting to improve connection with the basement, which both extends daylight into the core and provides access to a garden. Two 240-seat theatres anchor the expansion at the north and south. Flexible space with retractable seating in one theatre can accommodate lectures, exhibition space or dining venue.

© Ed White
© Ed White

The complex has a sustainability mandate to pursue LEED Gold certification.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Diamond Schmitt Architects
Office
Gibbs Gage Architects
Office
Cite: "Schulich School of Engineering Redevelopment and Expansion / Diamond Schmitt Architects + Gibbs Gage Architects" 04 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874908/schulich-school-of-engineering-redevelopment-and-expansion-diamond-schmitt-architects-plus-gibbs-gage-architects/> ISSN 0719-8884
© Ed White

加拿大卡尔加里大学工程学院翻修扩建项目 / Diamond Schmitt Architects + Gibbs Gage Architects