the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Australia
  5. Woods Bagot
  6. 2017
  7. Western Sydney University Parramatta Campus / Woods Bagot

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Western Sydney University Parramatta Campus / Woods Bagot

  • 17:00 - 29 June, 2017
Western Sydney University Parramatta Campus / Woods Bagot
Western Sydney University Parramatta Campus / Woods Bagot, © Nicole England
© Nicole England

© Nicole England © Nicole England © Nicole England © Nicole England + 15

  • Team

    Adrian Stasi, Alan Duffy, Alex Wessling, Amanda Stanaway, Claire Smith, Georgia Singleton, Jo Dane, Kiriah Shead, Pablo Albani, Silvia Cupik
  • Client

    Western Sydney University
  • More Specs Less Specs
© Nicole England
© Nicole England

Text description provided by the architects. Me, We, Us: the future of agile learning environments
Situated in the heart of the Parramatta CBD, Western Sydney University’s (WSU) Parramatta City Campus is a pivotal campus connected to business and the community; a showpiece for a blended learning pedagogy in a future-focused, spatially diverse and student-centred environment.

© Nicole England
© Nicole England

With interior design by Woods Bagot, the vertical campus is designed to foster interaction, collaboration and partnerships with local business and industry, blurring the boundaries between business and tertiary education. Centred on the concept of “me (student), we (university), us (community)”, the interiors concept was developed to blur the lines between a traditional commercial office tower and a functional university campus. This methodology is manifest in the place making strategy as well as the base palette approach.

© Nicole England
© Nicole England

Facilitating through-site connections integrated to a local network of civic and cultural strategies, the campus offers a malleable solution at the public interface with retail activation and digital wayfinding providing linkages to the adjacent transport hub.

© Nicole England
© Nicole England

Client briefing and aspirational workshops led to a series of proposals for a mixed-faculty occupation of the building, comprising a diversity of flexible spaces capable of accommodating multiple learning landscapes and academic disciplines. Creating a unifying vertical campus environment via an evidence based design approach, the vision was to create a campus multidisciplinary in function, innovative in approach and entrepreneurial in spirit.

Ground Plan
Ground Plan

Woods Bagot Director Georgia Singleton said the design took an agnostic approach to the interior fit-out, allowing for a truly flexible and future-proofed learning environment.

© Nicole England
© Nicole England

“There are no lecture theatres within the space, instead the design fosters an interactive approach to teaching and learning - a prominent aspect of WSU curriculum. Free flowing movement across each floor plate creates moments for discovery and serendipitous interactions,”

Level 01 Plan
Level 01 Plan

“One of the objectives for this project was to produce an agile educational environment that enables adaptation to almost any university group, whilst sitting seamlessly within its busy commercial setting.”

© Nicole England
© Nicole England

A vertical campus building stacked over several floors can sometimes inhibit the opportunities for students and educators to co-mingle and interact. Featuring a porous core, the atrium concept creates a sense of community and connectivity allowing for greater mobility while aiding sightlines between floors. The provision of interconnecting stairs and voids encourages collaboration and organic conversation between students, staff and industry.

© Nicole England
© Nicole England

Client briefing led to a series of proposals for a mixed-faculty occupation of the campus building, including Business, Economics and Engineering, comprising a diversity of full flexible spaces capable of accommodating multiple learning landscapes and academic disciplines.

Level 02 Plan
Level 02 Plan

Woods Bagot Regional Education sector leader Alan Duffy said responding to the brief allowed the design team to test the blend between formal and informal learning spaces.

“Activating the edges of the formal spaces introduced a variety of opportunities for social engagement between students and academics, breaking down traditional barriers in tertiary buildings. The outcome is a flexible and adaptive environment that encourages learning through conversation.”

© Nicole England
© Nicole England

For the academic zones, an open plan office pod design enables a more fluent and cost efficient utilisation of space. By embracing principles of open and moving away from the traditional cellular office model, WSU staff are invited to co-mingle with students, breaking down traditional campus hierarchies.

© Nicole England
© Nicole England

The application of solid, natural materials defines formal learning zones, which are surrounded by continuous informal and social spaces. Staff and students are encouraged to linger and collaborate in breakout spaces where comfort and re-configurable furniture enable freedom of choice. Penetration of natural daylight and a visual connectivity to the outdoors is enhanced in the social spaces through transparent glazing across the full extent of the podium’s southern elevation.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Western Sydney University Parramatta Campus / Woods Bagot" 29 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874224/western-sydney-university-parramatta-campus-woods-bagot/> ISSN 0719-8884
© Nicole England

西悉尼大学 Parramatta 校区 / 伍兹贝格