the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospital
  4. Spain
  5. Ah Asociados
  6. 2016
  7. Refurbishment and Extension of San Juan de Dios Hospital / Ah Asociados

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Refurbishment and Extension of San Juan de Dios Hospital / Ah Asociados

  • 09:00 - 18 March, 2018
Refurbishment and Extension of San Juan de Dios Hospital / Ah Asociados
© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

© Rubén P. Bescós © Rubén P. Bescós © Rubén P. Bescós © Rubén P. Bescós + 33

  • Architects

  • Location

    Calle Beloso Alto, 31006 Pamplona, Navarra, Spain
  • Author Architectes

    Miguel A. Alonso del Val, Rufino J. Hernández Minguillón, Marcos Escartín Miguel, Mikel Zabalza Zamarbide
  • Design Team

    Daniel Aziplicueta, Sofía Cacchione, Luis Ayesa Navarrete, Susana Peña, Teresa Ojeda, Itziar Labiano, Eva Araujo, Mateo García, Abraham Piñate, Irantzu Ros, Elixabet Labairu, Lorena Borquez, Pablo Frontini, David Serna, Kathia Saldaña, Miriam Serrano
  • Area

    23178.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Eduardo Ozcoidi Echarren
  • Facilities

    ED Ingeniería, JG Ingeniería
  • Rigger

    Jesús Armendáriz Recalde
  • New Construction

    23.178 m2
  • Reforms

    5.822 m2
  • Urbanization

    11.050 m2
  • More Specs Less Specs
© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós
Diagrams
Diagrams

Text description provided by the architects. This action has been carried out over a building designed by Víctor Eusa in 1935. It was completed in 1943. This modern landmark originally consisted of a main axis and two wings where the architectural program was developed. In the south of this comb figure hospitalization units were placed. In the north the obstetric unit and the chapel almost completed a third wing. The east-west axis ended against a cloister containing a residence for friars and several other support facilities surrounded by garden areas. The hospital was located outside the urban fabric of Pamplona, over a promontory overlooking the plain of the Arga River, the old town with the cathedral towers and the distant landscape.

Elevations
Elevations
© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

As years passed by, the original design was slowly distorted. The enlargement of the hospital program caused important dysfunctions. Increasing incidence of cars and other means of road transport had the effect of replacing garden area by parking area and thus deteriorating its image. Finally, the expansion of the city enveloped the hospital in a low density residential neighbourhood.

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

Considering all these circumstances, the architectural project is aimed towards the recovery of the original values of the building. First, recovering of the old plan criteria enables a harmonic image of both the new and the refurbished building. This also allows a displacement of the relationship between building and its urban surroundings towards the forefront sides of each block the same way it happened in the original building. Second, the comb shaped plan has also a positive impact in urban landscape because the perceived volume is smaller than the real one. This was a key point in the new design because of the low density and mainly single family house area in which the hospital is now located. And third, once the forefront of the plot would become free of the parking space, the hospital is understood as a group of pavilions surrounded by garden areas.

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

A historical research on pictures and elevations of the former building shows both a will of reinforcing horizontal lines and a graceful expressionism in the use of brick walls combined with framed windows.
Unfortunately, these values have been lost as time has gone by. Several decisions were taken in order to recover that initial appearance. The added sloped tile cover was eliminated, dramatically changing the image of the building. As for the extension, it was designed a new aluminum profiled sheet covering which combine two different profiles in order to create a vibration over the façade. This way, raw tectonic of these profiles is shown but several other effects are accomplished. It can be perceived a horizontal outline equivalent to the one seen in the building by Eusa. Besides, the building obtains a great expressive strength, paradoxically linked to a certain amount of brightness which eases the great volume of the new wings to don’t overcome its surroundings.

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós
Implantation
Implantation
© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Refurbishment and Extension of San Juan de Dios Hospital / Ah Asociados" 18 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/873094/refurbishment-and-extension-of-san-juan-de-dios-hospital-ah-asociados/> ISSN 0719-8884