the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. A New Train Station in Cambridge Has Sparked Controversy Among Mathematicians

A New Train Station in Cambridge Has Sparked Controversy Among Mathematicians

A New Train Station in Cambridge Has Sparked Controversy Among Mathematicians

A new train station in Cambridge is getting a lot of attention from a surprising audience: mathematicians. Cambridge North Station is clad in aluminum panels with a geometrical cutout design. The architecture firm, Atkins, originally claimed that the pattern was derived from Cambridge alumnus John Conway’s “Game of Life,” but eagle-eyed mathematicians soon realized that was incorrect. As the above video points out, the design is in fact based on a mathematical rule studied by Stephen Wolfram, an Oxford alumnus, much to the dismay of rival university Cambridge. Though the firm’s website still references Conway, a Senior Architectural Designer at Atkins, Quintin Doyle, has since confirmed that it was, in fact, Wolfram’s Rule 30 that they used in the design.

Aside from its mathematical façade, which transforms the building’s appearance from night to day—for the technically-minded, the pattern shown conforms to Wolfram's rule 135 in the day, while at night the interior lights invert the pattern to rule 30—the station also features an abundance of daylight throughout its open interior. Atkins designed the natural lighting to also serve a wayfinding purpose by lighting key areas of the station. The aluminum panels that make up the façade also provide passive security to ground floor glazed areas. The station is expected to serve over 3,000 passengers per day, providing access to several major new developments to the north of Cambridge while alleviating congestion from the city center.

For those interested in knowing more about the mathematical rules used to create the facade, this blog post by Stephen Wolfram himself (who seems rather flattered by the design) describes the pattern in depth. Or, for those who just want to play about and create more facade panel designs based on Wolfram's rules, the mathematician has also created an automaton panel generator based on the process used by Atkins.

Cite: Megan Fowler. "A New Train Station in Cambridge Has Sparked Controversy Among Mathematicians" 03 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872799/a-new-train-station-in-cambridge-has-sparked-controversy-among-mathematicians/> ISSN 0719-8884
Read comments
via Screenshot from video, © James Grime

建筑师用数学法则做了火车站立面,剑桥数学家却炸毛了!