the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Enrique Browne
  6. 2015
  7. House between Courtyards / Enrique Browne + Tomás Swett

House between Courtyards / Enrique Browne + Tomás Swett

  • 09:00 - 29 May, 2017
House between Courtyards / Enrique Browne + Tomás Swett
House between Courtyards / Enrique Browne + Tomás Swett, Aerial view 02. Image © Nico Saieh
Aerial view 02. Image © Nico Saieh

Garden. Image © Nico Saieh Aerial view. Image © Nico Saieh Library. Image © Nico Saieh Materials. Image © Nico Saieh + 20

  • Collaborator Architect

    Alejandro Armstrong
  • Constructor

    DOMO
  • Calculating engineer

    Eduardo Rodriguez
  • More Specs Less Specs
Aerial view. Image © Nico Saieh
Aerial view. Image © Nico Saieh

Text description provided by the architects. The design of this single-family house began with the reformulation of a courtyard house and the search for a way to group enclosures in “blocks” according to their level of privacy, their hours of use, their thermal requirements and the views.
Between these “blocks” we defined two essential spaces for a house: The “hall” that divides and communicates the public and the familial; and the “lounge”, an indefinite space that congregates daily family life and where all the rooms converge.

Design process
Design process
Initial sketch
Initial sketch

A series of theme patios are attached to the interior spaces extending the limits and functions of the rooms. Therefore, the house is composed of four “blocks”, three of them in masonry with ventilated brick veneer; and the central one with two levels in reinforced concrete with wood board formwork, which articulates and grounds the compound. Its central position defines the patios, the hall and the living room, while standing out from the compound in material and scale. The height of the blocks increases: the greater internal heat gain the greater the ceiling height, seeking to diminish the energy demands while creating comfortable spaces.

Countryard. Image © Nico Saieh
Countryard. Image © Nico Saieh
Section 01
Section 01
Garden. Image © Nico Saieh
Garden. Image © Nico Saieh

The position and orientation of the “blocks” allows a clear view from the interior spaces to the garden and adjacent patios, while completely blocking the view between the rooms. Volume A, facing to the south and the access road, contains the service areas, the kitchen and a future guest room. Volume B houses the living and dining rooms as a single continuous space that opens to the main garden (north) and to a small patio with birches (south). Volume C lodges the children´s bedrooms and bathrooms, facing the east to gain the morning sun. Finally, volume D, facing the best view (mountain range), contains the master bedroom and bathroom on the first level and a study library on the second floor. In the front garden a loose geometric figure with a service yard defines the areas for parking, access and an orchard.

Library. Image © Nico Saieh
Library. Image © Nico Saieh
Ground floor plan
Ground floor plan
© Nico Saieh
© Nico Saieh
Orchard. Image © Nico Saieh
Orchard. Image © Nico Saieh

View the complete gallery

About this office
Cite: "House between Courtyards / Enrique Browne + Tomás Swett" 29 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872204/house-between-courtyards-enrique-browne-plus-tomas-swett/> ISSN 0719-8884
Aerial view 02. Image © Nico Saieh

“我的家就是一座巨大的艺术品” / Enrique Browne +TomásSwett

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.