Zoom image | View original size
The design of this single-family house began with the reformulation of a courtyard house and the search for a way to group enclosures in “blocks” according to their level of privacy, their hours of use, their thermal requirements and the views.Between these “blocks” we defined two essential spaces for a house: The “hall” that divides and communicates the public and the familial; and the “lounge”, an indefinite space that congregates daily family life and where all the rooms converge. A series of theme patios are attached to the interior spaces extending the limits and functions of the rooms. Therefore, the house is composed of four “blocks”, three of them in masonry with ventilated brick veneer; and the central one with two levels in reinforced concrete with wood board formwork, which articulates and grounds the compound. Its central position defines the patios, the hall and the living room, while standing out from the compound in material and scale. The height of the blocks increases: the greater internal heat gain the greater the ceiling height, seeking to diminish the energy demands while creating comfortable spaces. View more View full description
Share Share