All
Projects
Products
Events
Competitions

Laura House / ARKITITO Arquitetura

Laura House / ARKITITO Arquitetura

© Vivi Spaco © Vivi Spaco © Vivi Spaco © Vivi Spaco + 13

Houses  · 
Vila Madalena, Brazil
  • Architect Authors of this architecture project ARKITITO Arquitetura
  • Area Area of this architecture project
    250.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Aço Guilherme, Lajes Itaim, Metalcema Serralheria, VanMar Serralheria
  • Architect

  • Architect in Charge

    Tito Ficarelli
  • Photographs

  • Authors

    Chantal Ficarelli, Tito Ficarelli
  • Team

    Mariana Olha, Ricardo Damas Medeiros,
More Specs Less Specs
© Vivi Spaco
© Vivi Spaco

Text description provided by the architects. The aim of the project was to design a young couple´s first owned house with a very low budget to accommodate the new family´s unit structure: the birth their first child. Residencia Laura, named after their daughter, it’s honest and direct in every way. Its relationship with the street and city is through a very open front façade.

© Vivi Spaco
© Vivi Spaco

As well as obeying a restrictive budget, the project should not give up on the major concept of integration of spaces through the use of metallic structure in order to accomplish a single-span room.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
1st Floor
1st Floor

The materials used in their raw condition reveal an industrial like interior design cocoon for the furniture. Cement blocks, precast concrete slabs, burnt cement floor and external electricity facilities, were chosen for being low cost solutions and speed up the construction´s processes, besides prevailing comfort and wellbeing. For its neutral aesthetic it also loosens the choices of furniture and decoration styles.

© Vivi Spaco
© Vivi Spaco

The wide glass front and back façades enhance the natural lighting providing direct sunrays incidence in all rooms, yet, them can be blocked through the use of light textile curtains when desired, and helps maintain the privacy indoors.

© Vivi Spaco
© Vivi Spaco

The living room on the ground floor and the couple´s bedroom on the upper level face the backyard in order to enjoy the quietness and familiy activities that would take place there.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Laura House / ARKITITO Arquitetura" [Residência Laura / ARKITITO Arquitetura] 14 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871554/laura-house-arkitito-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.