the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Architecture News
  3. DELVA Landscape Architects to Revive The Hague’s Historic Centre With Interconnected Urban Greens

DELVA Landscape Architects to Revive The Hague’s Historic Centre With Interconnected Urban Greens

DELVA Landscape Architects to Revive The Hague’s Historic Centre With Interconnected Urban Greens
DELVA Landscape Architects to Revive The Hague’s Historic Centre With Interconnected Urban Greens , via DELVA Landscape Architects / Urbanism
via DELVA Landscape Architects / Urbanism

Serving as a new gateway to the city through the connection of various green spaces and public programs, The Green Entrance is DELVA Landscape Architects’ masterplan for a historic district of The Hague. Given The Hague’s future inner-city densification, which involves the creation of 50,000 new houses, the Dutch firm’s aim is to aid these developments through sustainable and green urban strategies, manifested “through an integral approach between landscape design, cultural heritage, mobility, programming and technology.”

Commenting on the project’s primary function, the architects state: “’The Green Entrance’ connects areas that have been isolated over the years. It starts in the spacious and open ‘City Hall' that connects to the train station and continues to the ‘Koningin Julianaplein’. No narrow doors or gates, but a wide view over the green and lively surrounding public space.”

via DELVA Landscape Architects / Urbanism via DELVA Landscape Architects / Urbanism via DELVA Landscape Architects / Urbanism via DELVA Landscape Architects / Urbanism + 18

via DELVA Landscape Architects / Urbanism
via DELVA Landscape Architects / Urbanism
via DELVA Landscape Architects / Urbanism
via DELVA Landscape Architects / Urbanism

The site’s surrounding area, known as the Central Innovation District, is regarded as a knowledge hub, as a home to a number of government agencies, NGOs, the Museum District, as well as The Hague Central Station, which channels the main influx of commuters and visitors. The master plan directly engages this starting point, while tying together four distinct areas: the ‘Koningin Julianaplein’ (Queen Juliana Square), the ‘Koekamp’ (deer camp), the ‘Koninklijk Stadspark’ (Royal City Park) and the ‘Malieveld’ (Malie Field).

Beginning their experience with the Koningin Julianaplein while departing the station, visitors will be greeted with a large public green square at the base of the station. This works in tandem with the newly designed City Hall, which reinforces The Hague’s international reputation as a city and also houses restaurants, bars, and retail stores. Integrated green dunes will link the square with the adjacent park, while there are also 8,500 spaces of underground parking for those arriving by bicycle.

via DELVA Landscape Architects / Urbanism
via DELVA Landscape Architects / Urbanism
via DELVA Landscape Architects / Urbanism
via DELVA Landscape Architects / Urbanism

Key to the public square is a pavilion, located strategically on the northeast corner to maximize solar gain with its terrace. A social and active space is created as soon as the public leaves the neighboring station and high-rise buildings, while the pavilion further reinforces the relationship with the existing park, which also has a similar hospitality pavilion for ticketing and tourism purposes.

Historically, the Malieveld, Koekamp and Haagse Bos have been integral elements of the city’s urban identity, the latter of which is a rectangular forested park. Designed in 1839 by renowned Dutch landscape architect J.D. Zocher Jr., the Koekamp is at the heart of DELVA’s proposed scheme, also housing the revitalized historical structures of the National Forest Management Agency. The agency’s base is surrounded by water to create an island that will “function as a recreational stepping stone from the city centre to the Haagse Bos.” Circulation paths for bicyclists and pedestrians will link the deer camp to the surrounding park and an overhead bridge will restore the royal axis of ‘Huis ten Bosch’ and ‘Paleis Noordeinde’.

via DELVA Landscape Architects / Urbanism
via DELVA Landscape Architects / Urbanism
via DELVA Landscape Architects / Urbanism
via DELVA Landscape Architects / Urbanism

DELVA has also introduced the Malie Sports Track to the existing open Malie Field, catering to a number of outdoor sports. Inspired by a famous De Stijl work of Piet Mondiraan, the multicolored track also injects public art into the program, while using dynamic lighting that responds to user interaction and movement within the space.

A subproject of ‘City Entrances’ program, The Green Entrance is to be completed in incremental phases, beginning with the Koningin Julianaplein in 2019. This will be well in time for the addition of the 50,000 houses as part of The Hague’s larger densification plan, which is to be achieved by 2025.

News via: DELVA Landscape Architects.

OMA's Feyenoord City Masterplan and Stadium Given Green Light by the City of Rotterdam

A large-scale masterplan for Feyenoord (or Feijenoord), a suburb-city of the Dutch city of Rotterdam, has been approved by Rotterdam City Council. The successful concept design from OMA, led by Partner David Gianotten, incorporates a historically-important football stadium-for the nationally significant Feyenoord football club-which "no longer fulfills modern demands."

View the complete gallery

About this author
Cite: Osman Bari. "DELVA Landscape Architects to Revive The Hague’s Historic Centre With Interconnected Urban Greens " 21 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871478/delva-landscape-architects-to-revive-the-hagues-historic-centre-with-interconnected-urban-greens/> ISSN 0719-8884
via DELVA Landscape Architects / Urbanism

DELVA景观事务所连接城市绿地以振兴荷兰海牙历史中心

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.