the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. China
  5. Vector Architects
  6. 2017
  7. Renovation of Captain's House / Vector Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Renovation of Captain's House / Vector Architects

  • 22:00 - 21 May, 2017
Renovation of Captain's House / Vector Architects
Renovation of Captain's House / Vector Architects, © Xia Zhi
© Xia Zhi

© Howard Chan © Howard Chan © Howard Chan © Howard Chan + 55

  • Client

    Private client, Dragon TV, Radio and Television Shanghai
  • Construction Management

    Dongping Sun
  • Design Team

    Dan Zhao, Cunyu Jiang, Zhao Zhang
  • Site Architect

    Zhenqiang Chen, Liangliang Zhao
  • Structural & MEP Engineering

    China Academy of Building Research
  • Structural Consultant

    Congzhen Xiao, Yixin Du
  • Structure

    Concrete Structure Reinforcement (Existing Masonry-concrete Structure)
  • Material

    Concrete, Cherry Wood, Laminated Bamboo Slate, Glass Block, Stucco
  • More Specs Less Specs
© Howard Chan
© Howard Chan

Text description provided by the architects. Captain’s House locates on the southeast end of Huangqi Peninsula, Fujian Province. The damp and erosive nature of seaside caused the unsafety of the existing structure and large-area water leakage during over 20 years of use, which, of course, become the main design issues to be addressed. Furthermore, the captain hopes to add a third floor to the existing structure which can accommodate their current lifestyle.

© Xia Zhi
© Xia Zhi

Our design work starts with the study of structural reinforcement. After a series of careful comparisons, we decide to add a layer of 12cm concrete wall to the original brick masonry walls. This strategy brings us extra potential to make a better quality of space.

Model
Model

Layout

The intervention of the new concrete wall allows us to re-manipulate the layout to some extent. Both of the original bathrooms at the first floor and the second floor are moved from the sea-viewing side to the side close to the neighbour, so that the living room, dining room and master bedroom get not only better view but also more natural light and fresh air.

© Howard Chan
© Howard Chan

"WIndow-Furniture" System

The locations and forms of openings also get carefully reconsidered. The new concrete window frame sticks out from the outside wall, which prevents excessive rainwater from seeping into the window from the wall surface. The thickness is then designed into “window-furniture” system: window is no longer a simple opening, but serves as a medium space situating between nature and the interior space.

© Howard Chan
© Howard Chan
Window furniture
Window furniture

Vault

We choose vault to be the structural form of the third floor. It reduces the possibility of water leakage to an extreme for it barely allows any rainwater to stay. Vault is directional. It connects two sides of sea with dramatically different characters: one being the serene sea whereas the other one being the noisy port. This added floor serves as a multifunctional living space: it accommodates visiting family and friends and functions perfectly as a gym or an activity room as well. Additionally, since the captain’s family is Christian, this space is also intended to be a family chapel.

© Howard Chan
© Howard Chan
Sketch
Sketch
© Chen Zhenqiang
© Chen Zhenqiang

At dusk, the gentle light comes out from the translucent glass blocks. We hope the house gradually becomes the carrier of emotion for the captain’s family, and gives deserved dignity and decency to the daily life of ordinary people, which is particularly meaningful under the current circumstance of China.

© Howard Chan
© Howard Chan
© Xia Zhi
© Xia Zhi

View the complete gallery

About this office
Vector Architects
Office
Cite: "Renovation of Captain's House / Vector Architects" 21 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871448/renovation-of-captains-house-vector-architects/> ISSN 0719-8884
© Xia Zhi

船长之家改造 / 直向建筑