Rocksplit House / Cometa Architects

Rocksplit House / Cometa Architects
© Dimitris Kleanthis
© Dimitris Kleanthis

© Dimitris Kleanthis© Dimitris Kleanthis© Dimitris Kleanthis© Dimitris Kleanthis+ 36

Kea Kithnos, Greece
  • Architect Partner In Building License Stage:Betty Tsaousi
  • Structural Engineer:Vasilios Vakis
  • Environmental & Mechanical Engineer:Efstratios Komis
  • Contractor:Nikos Zoulamopoulos
  • Client:Private
  • Architects In Charge:Faidra Matziaraki, Victor Gonzalez Marti
  • Design:Olga Balaoura
  • Interior Designer:Laura Mascuñan, Denisse Gómez Casco
  • City:Kea Kithnos
  • Country:Greece
More SpecsLess Specs
© Dimitris Kleanthis
© Dimitris Kleanthis

Text description provided by the architects. The steep ground and the plot’s narrow dimensions determine the pronounced and gradient form of the building which rises from the mountain and over the valley of Poisses, to finally balance itself with the surrounding traditional dwellings and the natural context.

The secondary home of a family of four, spreads through 3 volumes which clearly can defined as the seating & kitchen volume, the circulation  tower and the sleeping & storaging volume.  The principal material chosen is the locally quarried stone, carefully crafted against the horizontal micro-cement surfaces.

© Dimitris Kleanthis
© Dimitris Kleanthis
Floor Plan
Floor Plan
© Dimitris Kleanthis
© Dimitris Kleanthis

The experience of the Cycladic landscape is the design’s main concern expressed through the spatial evolution and relationship of the building with the dramatic land.  This is achieved through the traditional method of construction  called “kotounto”, a dry, humid-free space between the rock and the building. In such a way, the external spaces, a continuous perimetrical ‘kotoundo’  makes the building sometimes trying to break away from the rock and sometimes to reconcile with it.

© Dimitris Kleanthis
© Dimitris Kleanthis

Apart from this traditional tecnique  of which is principlally used to drain the waters coming from the mountains, leaving walls and foundations dry, the house includes in its design an under-floor heating installation  which is generated by the solar heaters installed in the roof.  The cooling is achieved from cross ventilation and also an additional under-floor cooling is provided.  Finally, the rainwater is collected in the 3 rooftops and stored in an underground reservoir.

© Dimitris Kleanthis
© Dimitris Kleanthis

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Rocksplit House / Cometa Architects" 07 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871386/rocksplit-house-cometa-architects> ISSN 0719-8884
© Dimitris Kleanthis

断岩住宅 / Cometa Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.