Zoom image | View original size
The steep ground and the plot’s narrow dimensions determine the pronounced and gradient form of the building which rises from the mountain and over the valley of Poisses, to finally balance itself with the surrounding traditional dwellings and the natural context. The secondary home of a family of four, spreads through 3 volumes which clearly can defined as the seating & kitchen volume, the circulation  tower and the sleeping & storaging volume.  The principal material chosen is the locally quarried stone, carefully crafted against the horizontal micro-cement surfaces. The experience of the Cycladic landscape is the design’s main concern expressed through the spatial evolution and relationship of the building with the dramatic land.  This is achieved through the traditional method of construction  called “kotounto”, a dry, humid-free space between the rock and the building. In such a way, the external spaces, a continuous perimetrical ‘kotoundo’  makes the building sometimes trying to break away from the rock and sometimes to reconcile with it. View more View full description
Share Share