All
Projects
Products
Events
Competitions

Oficentro Asebanacio / ICESA

Oficentro Asebanacio / ICESA

© Sebastián Alfaro Fuscaldo             © Sebastián Alfaro Fuscaldo             © Sebastián Alfaro Fuscaldo             © Sebastián Alfaro Fuscaldo             + 24

  • Architects: ICESA
  • Area Area of this architecture project Area:  10500.0
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AGC, Geiger, Comenza
  • Structural Engineer: Sotela Alfaro Ltda
  • Electrical Engineer: Marco Vasquez
  • Mechanical Engineer: Carlos Cordero
  • General Contractor: Van der Laat y Jiménez
  • Client: Asebanacio
More Specs Less Specs
© Sebastián Alfaro Fuscaldo
© Sebastián Alfaro Fuscaldo

Text description provided by the architects. The fast-growing Employee Solidarity Association of the National Bank of Costa Rica was in need of a new headquarter. They envisioned not only to build their house, but to create a common roof to shelter institutions with shared values and synergies.

© Sebastián Alfaro Fuscaldo
© Sebastián Alfaro Fuscaldo
Floor Plan 00
Floor Plan 00
Section
Section

The building is located in Llorente de Tibás, a mixed and varied urban fabric that changes dramatically both in landscape and program on every side of the irregular plot. The east facade faces a National Highway, the northern one faces a commercial street and the south side of the plot borders a sprawled residential community. The building accordingly responds differently to every side, situation that is intensified by the bioclimatic parameters that requested the maximum light from the north and south and thermal reductions from the strong east and west lights. This is contrary to the plot geometry that has the shortest side to the north and a reason why the concrete louvers were proposed as a project feature.

© Sebastián Alfaro Fuscaldo
© Sebastián Alfaro Fuscaldo
© Sebastián Alfaro Fuscaldo
© Sebastián Alfaro Fuscaldo

The access to the building occurs from a covered small plaza, after which the height is reduced to a minimum before opening again in a narrow atrium. The atrium is located in the center of mass of an irregular footprint and floods with light and air the heart of the building. All the interior facades and balustrades around the voids use cristal clear, low iron glass to improve the skylight penetration.

© Sebastián Alfaro Fuscaldo
© Sebastián Alfaro Fuscaldo

The plaza is the result of a subtraction on the base of the building and the cover is provided by the cantilevered fourth and fifth floors above. This cantilever required the facade to exchange louvers to a concrete wall that works as a one-and-a-half storey beam. Additional cantilevers serve as shades and maintenance platforms. 

© Sebastián Alfaro Fuscaldo
© Sebastián Alfaro Fuscaldo

The upper level house shared programs of the different institutions keeping the area with the best views fully accesible to all the employers, promoting at the same time collaborations between institutions.

© Sebastián Alfaro Fuscaldo
© Sebastián Alfaro Fuscaldo
© Sebastián Alfaro Fuscaldo
© Sebastián Alfaro Fuscaldo

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: San José Province, Tibas, Costa Rica

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: " Oficentro Asebanacio / ICESA" [ Oficentro Asebanacio / ICESA] 21 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869379/oficentro-asebanacio-icesa/> ISSN 0719-8884
© Sebastián Alfaro Fuscaldo

混凝土办公楼 Oficentro Asebanacio / ICESA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.