the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Netherlands Competition Winner Turns Parking Garage Into a "Lego Set"

Netherlands Competition Winner Turns Parking Garage Into a "Lego Set"

Netherlands Competition Winner Turns Parking Garage Into a "Lego Set"
Netherlands Competition Winner Turns Parking Garage Into a "Lego Set", Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam

Dutch architectural firm, Studio Komma, in collaboration with concept-developer The Men of Foam, have won the Lot 2 Urban Lab Challenge, with their proposal, ZIP2516. Located in The Hague, The Netherlands, in an upcoming living and working district, the project “seeks to create an iconic building that is an accelerator for the transformation of an industrial area into a new energetic urban district.”

ZIP2516 will house a variety of programs, including social and commercial entrepreneurship and public space. The ground floor of the building will accommodate the flagship store of social entrepreneur, Happy Tosti. The first floor of the building will feature a public square and “urban playground,” with office and start-up space on the floors above, and a “gin bar with roof terrace” on top.

Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam + 19

Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam

Designed to reuse an old parking garage almost completely, the project makes use of existing components like floors, beams, and railings for its ground floor and urban playground. Furthermore, these “donor parts” are additionally made to be removable, and reusable on other sites.

Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam

Because the competition for the site called for a 10-year temporary design that could potentially become permanent, the ZIP2516 team was “challenged to think about temporary structures that have a permanent high quality.” With this in mind, the design concept is based on the idea of Legos, preservation, and adaptability.

Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam

Smart structural joints ensure that the building can be dismantled at an elementary level. After ten years, if needed, the whole building can be moved and re-mounted at a new location to boost the urban and/or regional economy described the architects. 

Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam
Courtesy of Studio Komma / The Men of Foam

Lead Architects: Maarten Thewissen, Joost van Rooijen
Project location: Melkwegstraat, The Hague, The Netherlands
Completion Year: (expected) 2018
Gross Built Area (square meters or square foot): 3000m2

News via: Studio Komma.

View the complete gallery

About this author
Sabrina Santos
Author
Cite: Sabrina Santos. "Netherlands Competition Winner Turns Parking Garage Into a "Lego Set"" 23 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869314/netherlands-competition-winner-turns-parking-garage-into-a-lego-set/> ISSN 0719-8884
Read comments