the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Desenho Brasileiro
  6. 2015
  7. House in Itanhangá / Desenho Brasileiro

House in Itanhangá / Desenho Brasileiro

  • 15:00 - 23 July, 2018
House in Itanhangá / Desenho Brasileiro
House in Itanhangá  / Desenho Brasileiro, © Andre Nazareth
© Andre Nazareth

© Andre Nazareth © Andre Nazareth © Andre Nazareth © Andre Nazareth + 41

  • Architects

  • Location

    Itanhangá, Brazil
  • Author

    Patricia Fendt
  • Architect in Charge

    Bruna Ramos Heinzen, Ludmilla Duarte
  • Area

    610.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Andre Nazareth
© Andre Nazareth

Text description provided by the architects. The house is located in Itanhangá, a residential neighborhood at the beginning of Barra da Tijuca, in Rio de Janeiro. The lot, once virgin, lies within the dense Tijuca Forest, surrounded by native vegetation and picturesque topography.

© Andre Nazareth
© Andre Nazareth

The project's concept was to locate the house with its openings in the longitudinal direction of the lot, towards the green of the forest behind and with the view of the valley ahead, while at the same time, protecting the privacy of the neighbors to the maximum. The entire green rooftop terrace makes the connection to these woods, widening the panoramas.

© Andre Nazareth
© Andre Nazareth

Due to the steep topography, it was necessary to make a plateau to have the ground floor of the house and the outdoor area on the same level, allowing maximum integration. The private quarters are all located on the second floor.

Floor Plan
Floor Plan

The chosen materials result from a mixture between apparent concrete for the structures, wood for the facade, combined with white painted walls and metallic dark frames for the windows and doors. The main goal was to emphasize the nature. It was not desirable that architecture should overshadow the surroundings. From the outside to the inside, the object blends into the textures of the natural environment, and from the inside out, the large continuous doors and windows maximize exposure to the unique landscape.

Section
Section
© Andre Nazareth
© Andre Nazareth

View the complete gallery

About this office
Desenho Brasileiro
Office
Cite: "House in Itanhangá / Desenho Brasileiro" 23 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869154/casa-em-itanhanga-desenho-brasileiro/> ISSN 0719-8884