the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. Thailand
  5. Bangkok Project Studio
  6. 2017
  7. The Wine Ayutthaya / Bangkok Project Studio

The Wine Ayutthaya / Bangkok Project Studio

  • 22:00 - 11 April, 2017
The Wine Ayutthaya / Bangkok Project Studio
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

© Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio + 37

  • Architects

  • Location

    3469, Tambon Ban Run, Amphoe Phra Nakhon Si Ayutthaya, Chang Wat Phra Nakhon Si Ayutthaya 13000, Thailand
  • Lead Architects

    Boonserm Premthada
  • Area

    215.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

The Wine Ayutthaya / Bangkok Project Studio, © Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Text description provided by the architects. Situated on a bank of the Chao Phraya River in Phra Nakhon Si Ayutthaya Province, The Wine Ayutthaya is a new leisure place for wine drinkers. The building was constructed to become a new tourist attraction in hopes of stimulating the economy of local communities surrounding this world heritage site, which was the capital city of Thailand 400 years ago. The building is a product of architectural creativity and environmental context molded into a magnet for tourists.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
Plan 01
Plan 01
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
Platforms Plan
Platforms Plan

A single story building blends in with existing large trees with carefully designed landscape. The building is 9 meters in height and 11 meters equally in width and length made entirely from steel-reinforced plywood. The interior of the wine house is divided into 4 platforms, each with its own height that serves as a vantage point for visitors to absorb the beautiful view of the river from different angles, contrasting the interior with the exterior spaces. There are 5 sets of spiral stairs attached to each platforms. The ground floor is occupied by a wine bar, and seats are placed between the staircases. The platforms and staircases are scenic viewpoints. 

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The locally found wooden houses are the inspiration to create this steel-reinforced plywood structure. The knock-down waffle structure system which is visually light but structurally strong is being exposed by the design of floor, wall and roof. The waffle walls can be a light filter that helps cool down the interior atmosphere. Moreover, wine drinkers can enjoy another depth of experience through the sense of smell mixture between plywood and wine. 

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

In this building, plywood a material normally used for interior purposes as furniture structure being used as a building structure. This has broaden the potential and transform the perception of plywood from a temporary material to a permanent and extraordinary edifice.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

All five spiral stairs has been designed not only for circulations that fit in limited spaces but also serve as structural supports. Furthermore, familiarly experienced scale and amount of spiral stairs has been sculpt into an unfamiliar new space arousing visitors the sense of abstract.

Section D
Section D

The building is protected from rain and humidity by coating plywood with resin and covering the building with 1 millimeter thick PVC sheets. From the exterior, the undulating reflects of PVC sheets visually soften the building, in the meantime, exposed the interior through its clearness.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

To overcome conceptual limitations and face challenges in both material and scale in order to create an all-embracing architecture is the purpose of The Wine Ayutthaya, a work of art to revive the spirit of this once majestic ancient city.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Bangkok Project Studio
Office
Cite: "The Wine Ayutthaya / Bangkok Project Studio" 11 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/868960/the-wine-ayutthaya-bangkok-project-studio/> ISSN 0719-8884
© Spaceshift Studio

泰国大酒府 / Bangkok Project Studio