the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Australia
  5. McBride Charles Ryan
  6. 2015
  7. Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Centre / McBride Charles Ryan

Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Centre / McBride Charles Ryan

  • 20:00 - 9 April, 2017
Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Centre / McBride Charles Ryan
Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Centre / McBride Charles Ryan, © John Gollings
© John Gollings

© John Gollings            © John Gollings            © John Gollings            © John Gollings            + 26

  • Architects

  • Location

    41 The Ridgeway, Ivanhoe VIC 3079, Australia
  • Architects in Charge

    Robert McBride - Director, Debbie Ryan – Founder, Drew Williamson – Senior Associate.
  • Area

    2870.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Building Surveyor

    Tekcon Group Building Surveyors
  • Services Engineer/ESD

    NJM Design Consulting Engineers
  • Structural Engineer/Civil Engineer

    McFarlane & Co
  • Quantity Surveyor

    Debtech Pty Ltd
  • Planner

    Whiteman Property and Accounting
  • Landscape Architect

    Ochre Landscapes
  • Drafter

    Rowe’s Drafting
  • Land Surveyor

    Absolute Surveying
  • More Specs Less Specs
© John Gollings
© John Gollings

Text description provided by the architects. Ivanhoe Grammar School is a co-educational school established in Ivanhoe in 1920. The Plenty Campus of Ivanhoe Grammar School was, until quite recently, surrounded by a rural setting punctuated by magnificent red river gums. Despite the encroaching suburbs, the school has retained a character where the native landscape flavour dominates the campus. At the heart of the campus, the original buildings are set out in a formal arrangement based on the metaphor of the Town Square. Subsequent additions to the campus, executed in a variety of architectural styles, have a looser relationship with this formal centre.

© John Gollings
© John Gollings

Our brief was for a new Science and Senior Years Centre. The brief included a variety of general learning areas, provision for the senior year teachers and a science centre which was to be also used by the younger students in the school.  

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The circular shaped plan form was adopted for the building; this shape had an appropriate civic quality which seemed to build upon the schools original masterplan.  The circular plan is an alluring one for architects, clearly it is a definitive human mark upon the landscape, and yet its many precedents, from Grounds to Stonehenge to indigenous gathering, show that it can, perhaps paradoxically, coexist with and not disrupt a native landscape. 

© John Gollings
© John Gollings

However, rather than adopting a circular or radial pattern dictated by the shape of the plan, we chose to overlay an angular geometry. This geometry was used to define the central courtyards, the light wells and a mosaic of learning spaces. This geometry contrasts and disrupts the building’s circular motif, highlighting key entry points and providing a distinction between the outer world (singular, civic, circular, executed in a muted landscape palate) and the inner world (complex, dynamic, expressive & colourful).

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

Great consideration was given to the configuration of these learning spaces. Some of the key characteristics were transparency into and between spaces, a variety of spatial type, interconnectivity, multiple-use, flexibility and adaptability of the learning spaces. 

Staff work stations are peppered throughout the facility; the lower levels are generally multiple-use teaching spaces, the upper levels predominately science focussed. Provision for outdoor informal gathering of students is provided throughout the complex.  

© John Gollings
© John Gollings

The building floors are reinforced concrete with band beams supported by concrete and steel columns. The roof is steel framed. The outer cladding is Colorbond Longline, the inner cladding Vitrapanel. The exterior shading fins are glue laminated Queensland spotted gum. Windows are aluminium, double glazed & thermally broken. High quality acoustic glazed doors are used between learning spaces. 

© John Gollings
© John Gollings

The contrast so evident in this building’s language encapsulates the contemporary pedagogical approaches for a well-rounded education. The circular form is a classical representation of order, rigour, and the certainty of knowledge – the buildings inner world, with its complex mosaic of spaces, amplified by pattern, colour and multiple reflections, represents the uncertainty and complexity of modern life and scientific understanding, and the necessity of the qualities of wonder and imagination to advance and see us through. 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Centre / McBride Charles Ryan" 09 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/868554/ivanhoe-grammar-school-mcbride-charles-ryan/> ISSN 0719-8884
© John Gollings

Ivanhoe 文法学校 / McBride Charles Ryan