the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. France
  5. Dietmar Feichtinger Architectes
  6. 2016
  7. Housing Units Castagnary / Dietmar Feichtinger Architectes

Housing Units Castagnary / Dietmar Feichtinger Architectes

  • 05:00 - 7 April, 2017
Housing Units Castagnary / Dietmar Feichtinger Architectes
Housing Units Castagnary / Dietmar Feichtinger Architectes, © David Boureau
© David Boureau

© David Boureau © David Boureau © David Boureau © David Boureau + 26

  • Structural Engineering

    AR-C
  • Hvac

    INEX
  • Acoustics

    Cabinet Jean-Paul Lamoureux
  • Cost Management

    AE BRETAGNE
  • More Specs Less Specs
© David Boureau
© David Boureau

Text description provided by the architects. The new building is aligned on rue Castagnary and recedes in an L-shape towards the adjacent building in the north. Its medium scale ensures urban continuity and the density in this quarter. The building is covered by an envelope of white metal blades, consistent with the dominating color of the quarter. Its vocabulary is contemporary and in line with the finesse and attention to detail some housings in the neighborhood. The rhythm of the openings and the large vertical apertures are inspired by Parisian windows.

© David Boureau
© David Boureau

The ground level and the first three upper floors follow the alignment of the sidewalk but the façade inclines from the last two levels onwards. The height of the building corresponds to the height of its neighboring buildings on rue Castagnary. 

The ground-floor consists by a transparent glass facade and offers space for commercial use. 

Facade
Facade

From the first floor on the treatment of the entire façade is homogenous, including the inclined section. It consists of fine white vertical metal blades and sliding panels to open and close adjusted to the different use during day and nighttime.  The panels are not only sliding, but also the blades are mobile to ensure solar protection. 

© David Boureau
© David Boureau
© David Boureau
© David Boureau

The windows emphasize the verticality of the structure. The garden-side façades are constituted of a white-lacquered metal envelope laid out irregularly. The gables however display the concrete as construction material. The concrete is apparent from the perspective of rue de Vouillé and presents a layout similar to that of the metal façades hammered on the concrete. The architectural language of the façade ensures the integration of the building within the road and gives it moreover a strong identity. 

© David Boureau
© David Boureau
Section AA
Section AA
© David Boureau
© David Boureau

The play of the mobile panels and the changing inclination of the blades animate the façade. The aluminum frames and the blades have a similar tincture. Cantilever balconies give the eastern edge more ease and add the convenience of a private outdoor space. Each apartment features a south oriented balcony, the windows onto the garden are equipped with exterior shutters. Solar panels are installed on the roof. They are slightly inclined to ensure self-cleaning.

© David Boureau
© David Boureau
© David Boureau
© David Boureau

The floors are accessed via the core of the building to the floors. The mail boxes are installed in this open-air porch. From the courtyard, an elevator and an exterior stair lead to the floor corridors. The steel stair is covered by a full-height stainless steel grid towards the garden. The corridors giving access to two apartments are in the open air and ensure thus natural lighting of the communal spaces and ventilation of the apartments. The corridors protected by means of a stainless steel grid offer an unobstructed view over the landscape. 

© David Boureau
© David Boureau
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Housing Units Castagnary / Dietmar Feichtinger Architectes" 07 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/868032/housing-units-castagnary-dietmar-feichtinger-architectes/> ISSN 0719-8884
© David Boureau

Castagnary 大街住宅单元 / Dietmar Feichtinger 建筑事务所