the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. ESTUDIOFAROL
  6. Itapuã House / ESTUDIOFAROL

Itapuã House / ESTUDIOFAROL

Itapuã House / ESTUDIOFAROL
Itapuã House  / ESTUDIOFAROL, © Exídio Correia
© Exídio Correia

© Exídio Correia © Exídio Correia © Exídio Correia © Exídio Correia + 29

  • Architects

  • Location

    Salvador, Brazil
  • Authors

    Carolina Gabrieli, Fagner Novaes, Carolina Carvallo
  • Area

    90 m2
  • Photographs

  • Construction Supervision

    ESTUDIOFAROL
  • Consulting

    Engº Eduardo Costa
  • Structure Engineer

    A5 engenharia
  • MEP

    Gurgel e Castro engenharia
  • Builder

    Gurgel e Castro engenharia
  • More Specs Less Specs
© Exídio Correia
© Exídio Correia

Text description provided by the architects. Located on a small cross street to Dorival Caymmi Avenue in Itapuã, the house that bears the same name as the fascinating neighborhood of Salvador was born by the necessity of the owner to live and work in the same place. The house holder, Dj and company owner that provides physical structure for small and medium events, wanted above all a practical residence, durable and easy to maintain.

Plan
Plan

The estudiofarol proposal was for the building to be executed in two stages, the first one (currently built)is the initial embryo of the residence together with the space destined to the company and the second stage would be the enlargement of the residence in a superior floor that will be executed in the future.

© Exídio Correia
© Exídio Correia

The house is located on the west side of the building, opening to the north, south and east faces. The neighboring building on the west together with the blind wall of this face protect the house of the solar incidence from the west of the location but allows the access of indirect illumination coming from the north and east faces. The northbound front recoil makes it possible to park both the owner's vehicle on the east side and the truck´s company on the west side, which is higher so that the trunk of the truck is protected from rain while unloading.

Winter Sun
Winter Sun
Summer Sun
Summer Sun

The access to the company is done directly in front of the building while the access to the house is done by the side through a strip of reinforced concrete plates that lead the user to the living room and service area.

© Exídio Correia
© Exídio Correia

The entire layout of the needs program, extremely compact, is made using as few internal divisions as possible. The part of the residence has only the walls of the toilet that make the living room / bedroom division while the company area has only one wall that isolates the toilet from the ​​deposit and administration that share the same space. There is also an external service area that connects the kitchen and the leisure area and is slightly away from the company wall so that ventilation of the same is protected.

Perspective
Perspective

The constructive system was designed for a little and easy maintenance, with all the structure apparent, as it came out of the forms of plasticized plywood receiving only three coats of silicone to protect it from the weather. The slabs have small swings of 50 cm, around the whole building, to protect the masonry and the frames of heavy rains.

© Exídio Correia
© Exídio Correia

It was decided to use ceramic brick masonry, eliminating some stages of the conventional system such as slabs and plaster. Conventional masonry was used only on the walls where there would be hydraulic installations that would need to be embedded.

© Exídio Correia
© Exídio Correia

The electrical and rainwater installations were left apparent and painted black to contrast with the brown of the pottery and the white of some of the internal walls.

© Exídio Correia
© Exídio Correia

All the frames of the house were executed in a simple system of anodized aluminum with a black color except the large access door to the company that was executed in galvanized steel structure and the door leaf in perforated plate in the same material, both painted in synthetic enamel in red color. The perforated plate allows a constant renewal of the air inside the deposit minimizing possible typical odors of this type of area.

© Exídio Correia
© Exídio Correia

The Itapuã house is part of a line of thought of the estudiofarol that seeks the fundamental aspects of construction stripping it of any superfluous or unnecessary aspect in order to bring the architecture to its fundamental role of shelter.

© Exídio Correia
© Exídio Correia
Cite: "Itapuã House / ESTUDIOFAROL" [Casa Itapuã / ESTUDIOFAROL] 28 Mar 2017. ArchDaily. (Trans. Vada, Pedro) Accessed . <https://www.archdaily.com/867893/itapua-house-estudiofarol/> ISSN 0719-8884