All
Projects
Products
Events
Competitions

House in Mantiqueira / Una Arquitetos

House in Mantiqueira / Una Arquitetos

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon + 33

São Bento do Sapucaí, Brazil
  • Architects: Una Arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area: 545.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016
  • Photographs Photographs: Nelson Kon
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Jmar, Marcenaria Da Fazenda, Reka Iluminação, Toldos Scorzato
  • Construction : AUM Construções
  • Structure: Cia de Projetos
  • Producing And Assembling The Steel Structure : Alufer
  • Installations : Pessoa e Zamaro
  • Waterproofing : Proassp
  • Lightning Design : Ricardo Heder
  • Landscaping : Luisa Mellis
More Specs Less Specs
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. The house is built on top of Mantiqueira, a 500 km mountain range that crosses the states of São Paulo, Minas Gerais and Rio de Janeiro.  

© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Its site is almost totally surrounded by woods, placed in an existing glade, gently sloping and facing a stream.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Plan - Roof
Plan - Roof
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Project’s main intention is to establish multiple dialogues with the site and its many views across the uneven and astonishing landscape. 

© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon

A concrete shear wall construction, conforming the ground floor level, aimed to acomodate itself to the land slope. It defines a platform, detaching from the upper bound, rising, and folding itself in order to create a patio, wich connects two bedrooms, living and dining room, kitchen and storage area.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Perpendicular and suspended over the structure below, a second volume accomodates two bedrooms at each end and a studio with a terrace, each with diferents openings orientations. The waggon metallic structure, supported by two concrete pilars, covers a 12 meters span above the patio, both rooms corresponding to the structure cantilever. It was brought to the ground in small pieces, easily assembled and welded on the ground and finally suspended by crane (in exact 15 minutes), avoiding undesirable temporary structures and impacts on the site.

Axonometric
Axonometric

Section
Section

Between the platform and the suspended waggon, was designed a open terrace deck, with aquatic gardens and a swimming-pool. This level is also the same as the nearest treetops. Here, as well as at severals others points of the house, spaces were created within their dialogue with the natural context.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Mantiqueira / Una Arquitetos" [Casa na Mantiqueira / Una Arquitetos] 04 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867579/house-in-mantiqueira-una-arquitetos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.