the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. The Netherlands
  5. Office Winhov
  6. 2016
  7. Student Housing Campus Eindhoven University of Technology / Office Winhov + Office haratori + BDG Architecten

Student Housing Campus Eindhoven University of Technology / Office Winhov + Office haratori + BDG Architecten

  • 05:00 - 16 March, 2017
Student Housing Campus Eindhoven University of Technology / Office Winhov + Office haratori + BDG Architecten
Student Housing Campus Eindhoven University of Technology  / Office Winhov + Office haratori + BDG Architecten, © Stefan Müller
© Stefan Müller

© Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller + 21

  • Architecture

    Office Winhov, Amsterdam with office haratori, Zürich in collaboration with BDG Architecten Almere
  • Engineering

    BDG Architecten ingenieurs, Almere (The Netherlands)
  • Construction

    Hurks Delphi Engineering, Veldhoven (The Netherlands)
  • Installations

    Deens Raadgevende Ingenieurs, Eindhoven (The Netherlands)
  • Building physics

    Deens Raadgevende Ingenieurs, Eindhoven (The Netherlands)
  • Contractor

    Huybrechts Relou, Son (The Netherlands)
  • More Specs Less Specs
© Stefan Müller
© Stefan Müller

Text description provided by the architects. Work began on building the Eindhoven University of Technology (TU/e) in 1957 based on the urban development plan of S.J. van Embden. His design aimed at creating an idealised factory environment for technical research and study consisting of tall, modern buildings on stilts that were connected with one another and with the laboratories and workshops located in between them by means of aerial walkways. The plan followed the modern ideal of self-contained buildings in a continuous landscape. The rational structure in which the buildings followed a fixed grid pattern was expressed in the curtain walls of the first generation of buildings on the campus. A master plan for the re organisation and expansion of the campus has been drawn up following the original design. It envisages the introduction of accommodation for students and researchers on the north side of the campus on the edge of the green brook valley of the Dommel.

© Stefan Müller
© Stefan Müller
Axonometric
Axonometric
Axonometric
Axonometric
© Stefan Müller
© Stefan Müller

The position and orientation of the wedge-shaped building are aligned with the series of taller buildings on the campus. The building is entirely prefabricated. The load-bearing façade is made of concrete sandwich elements whose continuous grid reflects the façades of the old buildings on the campus. The front side of the wall panel bands are polished, providing a stronger contrast with the closed sections of the wall and giving the grid an autonomous position in the façade composition. Besides the outer walls, the floors, bathrooms and installations are also prefabricated to enable the building to be constructed within a very short time. The wedge-shaped building has been staggered around the central corridor, creating a triple articulation in the end facades. This division into three facilitates a logical distribution of the rooms and group flats. It also gives the building an elegant appearance and a dynamic, asymmetrical look, both on the side facing the campus and on that facing the Dommel. 

© Stefan Müller
© Stefan Müller
Plans
Plans
© Stefan Müller
© Stefan Müller

The building is aligned with the top end of the campus but is otherwise entirely freestanding in the green brook valley of the Dommel. Upon arrival, residents pass through the cycle shed and the collective space, which share the same visual axis with one another and with the surrounding landscape, to reach the lifts on the north side. 

© Stefan Müller
© Stefan Müller
© Stefan Müller
© Stefan Müller

The lifts convey them via the two-storey lift lobbies to their rooms on the different floors. There is a collective outdoor area on each floor facing south with a view over the campus. The over-dimensioning of the collective areas makes them suitable for meeting and activities. This creates a series of spaces extending through the building from the university terrain to the individual rooms, giving an explicit added value and liveliness to living on a campus. 

© Stefan Müller
© Stefan Müller

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Office Winhov
Office
Office haratori
Office
BDG Architecten
Office
Cite: "Student Housing Campus Eindhoven University of Technology / Office Winhov + Office haratori + BDG Architecten" 16 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867228/student-housing-campus-eindhoven-university-of-technology-office-winhov-plus-office-haratori-plus-bdg-architecten/> ISSN 0719-8884
© Stefan Müller

埃因霍温理工大学校园学生公寓 / Office Winhov + Office haratori + BDG Architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.