the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. United Kingdom
  5. Hugh Strange Architects
  6. 2016
  7. Harewood Studio / Hugh Strange Architects

Harewood Studio / Hugh Strange Architects

  • 23:00 - 20 July, 2018
Harewood Studio / Hugh Strange Architects
Harewood Studio / Hugh Strange Architects, © David Grandorge
© David Grandorge

© David Grandorge © David Grandorge © David Grandorge © David Grandorge + 24

  • Architects

  • Location

    North York Moors National Park, Pickering YO18 8RN, United Kingdom
  • Architect in Charge

    Hugh Strange Architects
  • Main Contractors

    Fred & Simon Grimmer
  • Area

    29.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© David Grandorge
© David Grandorge

Text description provided by the architects. A small, dilapidated outbuilding, originally used to house livestock, has been renovated to provide a one-room private studio space within a linear village on the southern edge of the North Yorkshire Moors national park.

Axonometric
Axonometric

The existing walls, window and door openings of the building have been retained, their modesty disguising the transformed character of the interior space. Inside, a concrete column, located off centre within the room, supports one corner of a mezzanine deck, and rises to prop the ridge beam part way along its span. The quarry tiles of the floor rotate around the base of the column. To the rear of the space sits a line of built-in bookshelves, above it, a large new rooflight. 

© David Grandorge
© David Grandorge

The project was completed by a father and son team of builders from the neighbouring village. The father, a mason, repaired the existing monolithic stone walls that were then lime-washed. The son, a joiner, completed all the joinery in Douglas fir, including the new roof structure and lining, the windows and door, the mezzanine deck and the line of book shelves. The two of them worked together to construct the large concrete column. 

© David Grandorge
© David Grandorge

Through this close linkage between the construction and design of the building there is a natural simplicity to the internal space. Here, the reduced palette of materials, and abundant north light, provide the context for the spatial and symbolic play of structure around the central post. 

Model
Model

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Harewood Studio / Hugh Strange Architects" 20 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867126/harewood-studio-hugh-strange-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.