the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. Huus Og Heim Arkitektur
  6. 2008
  7. Gunnar's House / Huus Og Heim Arkitektur

Gunnar's House / Huus Og Heim Arkitektur

  • 00:00 - 8 November, 2010
Gunnar's House / Huus Og Heim Arkitektur
Gunnar's House / Huus Og Heim Arkitektur, Courtesy of   huus og heim arkitektur
Courtesy of   huus og heim arkitektur

Courtesy of   huus og heim arkitektur Courtesy of   huus og heim arkitektur Courtesy of   huus og heim arkitektur Courtesy of   huus og heim arkitektur + 12

  • Architects

    Huus og Heim Arkitektur
  • Location

    Os, Norway
  • Client

    Artist Gunnar Bloch Røsand
  • Area

    85.0 m2
  • Project Year

    2008

Text description provided by the architects. The house is built in a residential area in the forest in Os i Østerdalen in Norway. The client wanted to preserve as much of the site's natural character as possible and build a house of wood, based on the traditional 6" timber frame construction. On the basis of some fixed constraints, such as the level and size of the basement, the terrain falling to the south and that the developer wanted proximity to the forest, the building cantilevers beyond the foundation of both gable walls.

Courtesy of   huus og heim arkitektur
Courtesy of   huus og heim arkitektur

Rooms are organized as a result of the timber frame construction, in a grid of 3x3 meter. This provides functional bedrooms, bathroom, kitchen and living room area. Parts of the main room is retained with double height, with the second floor as an open mezzanine. Windows are gathered in larger fields to the south and west for optimum view and sun. Towards the east, the windows are designed as narrow openings from floor to ceiling over several levels. This let you sit inside the main room and see the trees in their full height, from trunk to crown.

Courtesy of   huus og heim arkitektur
Courtesy of   huus og heim arkitektur

The dry climate and the use of pine in the facade makes it possible to leave the house untreated. The covered outdoor space gives associations to traditional galleries and storehouses, and act as tiny living space over several levels. From here you can experience the forest up close.

Courtesy of   huus og heim arkitektur
Courtesy of   huus og heim arkitektur

View the complete gallery

About this office
Cite: "Gunnar's House / Huus Og Heim Arkitektur" 08 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/86560/gunnars-house-huus-og-heim-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.