the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. The Netherlands
  5. NL Architects
  6. 2016
  7. deFlat / NL Architects + XVW architectuur

deFlat / NL Architects + XVW architectuur

  • 14:00 - 2 March, 2017
deFlat / NL Architects + XVW architectuur
deFlat / NL Architects + XVW architectuur, © Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra  © Marcel van der Burg   © Stijn Poelstra  © Marcel van der Burg   + 72

  • Other Participants

    HendriksCPO (co-initiator and part of Consortium DeFlat), Vireo Vastgoed (co-initiator and part of Consortium DeFlat) , Hollands Licht (co-initiator and part of Consortium DeFlat), Van Rossum Raadgevende Ingenieurs Amsterdam bv, Schreuder Groep, HOMIJ Technische installaties bv, Installations, KondorWessels Amsterdam bv, Contractor, De Wijde Blik, Communication and Marketing
  • More Specs Less Specs
© Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra

Text description provided by the architects. Kleiburg is one of the biggest apartment buildings in the Netherlands: a bend slab with 500 apartments, 400 meter long, 10 + 1 stories high.

Site Plan
Site Plan

Kleiburg is located in the Bijlmermeer, a CIAM inspired residential expansion of Amsterdam designed in the sixties by Siegfried Nassuth of the city planning department. De Bijlmer was intended as a green, light and spacious alternative for the -at that time- disintegrating inner city. 

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

The Bijlmer was designed as a single project. A composition of slabs based on a hexagonal grid. An attempt to create a vertical garden city.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Traffic modalities were radically separated; cars on elevated roads and bicycles and pedestrians on ground level. They would no longer share the same space.  

© Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra

Now the area houses about 100,000 people of over 150 nationalities. The Bijlmermeer had a very optimistic start. But soon the enthusiasm for this radical residential area was overshadowed by fear-for-the-unknown. Fed by heavily economized execution, bad publicity, lack of understanding, poor maintenance and the sudden emergence of a new residential dream type -the suburban home- the Bijlmer turned into a slowly disintegrating parallel universe. 

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

A renewal operation started in the mid nineties. The characteristic honeycomb slabs were replaced by mostly suburban substance, by ‘normality’.  However it was decided to keep the most emblematic area intact -flanking the stunning, for-ever-futuristic elevated subway line. The so-called Bijlmer Museum came into being; a compact refuge for Bijlmer Believers. Kleiburg is the cornerstone of the remaining ensemble. 

© Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra

Bulldoze?

Kleiburg is the last building in the area still in its original state; in a way it is the “last man standing in the war on modernism”. 

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Housing Corporation Rochdale, however, had plans to demolish it. They calculated that a thorough renovation would cost about 70 million Euro...

But bulldozing the masterpiece by architect Fop Ottenhof would lead to a collapse of the magnificent urban composition. 

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

In anticipation to the fierce resistance by ‘believers’ and pressure by the local government, that hoped to avert demolition, Rochdale launched a campaign to rescue the building: Kleiburg was offered for ONE EURO in an attempt to catalyze alternative, economically viable plans. 

Over 50 parties responded with a range of ideas from student or elderly housing to woon/werk-units, or homes for the homeless. 

© Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra

Klusflat

Four teams were selected to further develop their ideas. Ultimately Consortium De FLAT consisting of KondorWessels Vastgoed, Hendriks CPO, Vireo Vastgoed and Hollands Licht, was chosen with their proposal to turn Kleiburg into a Klusflat. ‘Klussen’ translates as to do it yourself

© Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra

The idea was to renovate the main structure -elevators, galleries, installations- but to leave the apartments unfinished and unfurnished: no kitchen, no shower, no heating, no rooms. This would minimize the initial investments and as such created a new business model for housing in the Netherlands.

The ambition was to open up new ways to live, to offer new typologies by combining two flats (or even more!) into one, by making vertical and horizontal connections.     

Diagram Section
Diagram Section

The future residents could buy the shell for an extremely low price and then renovate it entirely according to their own wishes: DIY. Owning an ideal home suddenly came within reach… 

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Bliss

By many, repetition was perceived as evil. Most attempts to renovate residential slabs in the Bijlmer had focused on differentiation, the objective, presumably, to get rid of the uniformity, to ‘humanize’ the architecture. 

Diagram
Diagram

But after two decades of individualization, fragmentation, atomization it seemed an attractive idea to actually strengthen unity: Revamp the Whole! 

It became time to embrace what is already there: to reveal and emphasize the intrinsic beauty, to Sublimize! 

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Interventions

In the eighties three shafts had been added on the outside featuring extra elevators: although they look ‘original’ they don’t belong there, they introduce disruptive verticality. But it turned out that these concrete additions could be removed. There was still enough space in the existing shafts; new elevators could actually be placed inside the existing cores. And the brutal beauty of the horizontal balusters could be restored!

Diagram
Diagram

Sandblasting the painted balusters revealed the sensational softness of the pre-cast concrete: better than travertine!

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Originally the storage spaces for all the units were located on ground floor creating an impenetrable area, a ‘dead zone’ at the foot of the building. By relocating the storerooms to the upper levels near the elevators the ground level could be freed up for more interactive forms of inhabitation: apartments, workspaces, daycare. As such the plinth would be activated: a social base embedded in the park.

© Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra

The interior street that served as the connector between parking garages and elevator cores was a fundamental ingredient of the Bijlmer. It was located on the first floor at plus three meters and forced the underpasses to become low. And unpleasant. But since lowering the elevated roads was one of the central ideas of the renewal of the area the inner street became obsolete. Now larger openings could be created connecting both sides of the building in a more scenic and generous way. 

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

On the galleries the division between inside and outside was rather defensive: closed, not very welcoming. There was room for improvement. The opaque parts of the facade were replaced with double glass. By opening-up, the facade becomes a personal carrier of the identity (even with curtains closed).

© Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra

In addition a catalogue of facade modules was created from which the future inhabitants could choose a set of window frames that would match the customized layout of their FLATs: openable parts, sliding doors, double doors, a set-back that creates space for plants or people. As such a personal ‘interface’ could come into being that could activate the galleries.  

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
NL Architects
Office
XVW architectuur
Office
Cite: "deFlat / NL Architects + XVW architectuur" 02 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806243/deflat-nl-architects-plus-xvw-architectuur/> ISSN 0719-8884
© Stijn Poelstra

密斯凡德罗奖获奖作品——沉寂50年的公寓 deFlat / NL Architects + XVW architectuur

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.