the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Coffee Shop
  4. Thailand
  5. Full Scale Studio
  6. 2015
  7. Calm Paang / Full Scale Studio

Calm Paang / Full Scale Studio

  • 20:00 - 28 February, 2017
Calm Paang / Full Scale Studio
Calm Paang  / Full Scale Studio, © Chaiyaporn Sodabunlu
© Chaiyaporn Sodabunlu

© Chaiyaporn Sodabunlu © Chaiyaporn Sodabunlu © Chaiyaporn Sodabunlu © Chaiyaporn Sodabunlu + 42

© Chaiyaporn Sodabunlu
© Chaiyaporn Sodabunlu

Text description provided by the architects. The aim of the project was to create a building using a mix to combine a residence and commercial space within it. The site is situated on one of the corners of a T-junction where a side street meets Klong Chonlapratarn road, a kind of main road in Chiangmai City that shapes the area likes a trapezoid – a narrow front width is expanded to the back of the site. 

© Chaiyaporn Sodabunlu
© Chaiyaporn Sodabunlu

The client requires spaces for residence, restaurant and café all in one building; 300 sq. m area. However, because of its location, it needs to be designed by following the newest Chiangmai building standards of law; the building cannot be built over 12 meters high of the wall on the highest level and must have a setting of 6 meters back off the main road. 

© Chaiyaporn Sodabunlu
© Chaiyaporn Sodabunlu

So, the volume and form of the building was designed to use all of this modest area as useful as possible. Fitting complex functions inside by separating 3 levels out of the building. First floor is the flexibility to combine functions for a café and restaurant.  Second floor is a setting for a work space or an office for rent. 

© Chaiyaporn Sodabunlu
© Chaiyaporn Sodabunlu

The third floor is a split-level for residence, slope the roof up to make a mezzanine and to open up a view directly to the mountain, Doi Suthep for the living area .To punch out some part of the roof over the bedroom’s terrace to install the skylight and ventilation inside which is made of a double wooden- skin making it more private.  

© Chaiyaporn Sodabunlu
© Chaiyaporn Sodabunlu
Section
Section
© Chaiyaporn Sodabunlu
© Chaiyaporn Sodabunlu

Outside, make a large triangle opening related to the corner of site to interact with the activities between interior and exterior space on the first and second floor. Consequently, a skin of wood can cover the building creating a unity and a contrast with the openings that is related to the behavior of each space. 

© Chaiyaporn Sodabunlu
© Chaiyaporn Sodabunlu

View the complete gallery

Cite: "Calm Paang / Full Scale Studio" 28 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806161/calm-paang-full-scale-studio/> ISSN 0719-8884
© Chaiyaporn Sodabunlu

清迈 Calm Paang 综合建筑 / Full Scale Studio