the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Park
  4. China
  5. CCL Architects & Planners
  6. 2015
  7. Penghu Qingwan Cactus Park / CCL Architects & Planners + Co-Forest Environment Design Association

Penghu Qingwan Cactus Park / CCL Architects & Planners + Co-Forest Environment Design Association

  • 20:00 - 3 March, 2017
Penghu Qingwan Cactus Park / CCL Architects & Planners + Co-Forest Environment Design Association
Penghu Qingwan Cactus Park / CCL Architects & Planners + Co-Forest Environment Design Association, © Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming

© Lin Fu Ming © Lin Fu Ming © Lin Fu Ming © Lin Fu Ming + 61

© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming

Text description provided by the architects. Qingwan district is located at Penghu's Fongguei Peninsula. Surrounded by sea, it is abundant in marine resources and natural wonders. The basaltic landscape, diverse vegetation, and forts remained from the military days make Qingwan the perfect place for tourism development.

© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming

Moreover, the project’s landscape treatment work better enhance the district’s condition for ecological diversity. Vegetation planting and air purifying also help. The integration of different parts within the district not only improves environmental quality but also creates more recreations. During the process of vegetation adjustment, water conservation is made possible due to the corresponding relation between low-lying land and highland, boosting Qingwan’s capability of ecological restoration.

Site layout
Site layout

In detail, the core zone of the project is to control and minimise any damages construction might bring. Outside of the zone, the projects aims to increase ecological diversity by reconnecting to mountains and sea and the areas nearby. The cactus park helps the preservation of the basaltic landscape and stresses the place’s military background, facilitating the formation of different types of recreations. Setting up leisure activities along the coastline, such as the plan of bike lanes, then intends to broaden the scope of Qingwan’s ecotourism. 

© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming

Practice

The project, consisting of the cactus park, artists village, and environmental landscape, possesses great sea views that relax people. The parks are mainly greenhouses designed with elements associated with cactuses.

© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming

The artists village is located at an old coastal guard site by the sea. To revitalize the old buildings at the site and preserve their original looks at the same time, the design used is mainly placement and face-lifting. Environmental landscape is the green belt that connects the traffic flow of various greenhouses and creates the look and feel of a park. 

© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming

1. The cactus parks includes following spaces:

  • Big cactus greenhouse: integrated teak in the shape of the cactus wraps around the facade; large-sized windows facilitate ventilation and basaltic masonry retaining walls that feature prism grid fit the local environment.
  • Echinocactus grusonii cactus greenhouse: with bended steel as structure and white and transparent pc panels bringing in natural light, the greenhouse resembles the shape of the cactus and has a soft glow.
  • Basaltic-based greenhouse: the making of wall and roof is inspired by local masonry retaining walls; the use of integrated teak on the wall and roof softens the overall look.
  • Exhibition room: Basaltic masonry retaining walls with prism grid fit the local environment; tilted roof facilitates the growth of greenery, greeting visitors coming to the park. 
  • Shed at the entrance: Bringing the structure of masonry retaining walls and greenery to the roof of the shed situated on a slope, making the architecture coexist well with the surrounding landscape.

© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming

2. The artists village includes the following spaces:

  • Workshop: the exterior walls are made of grey-black pebbles. Solid wood panels and dividing lines of the pebbles create a sense of rhythm on the wall. The interior walls preserve the original structure.
  • Accommodation: it features light blue steel shed and grey steel structure. The roof and interior compartments are placed without damages the original architecture. 
  • Bathroom: the old architecture made of masonry is fixed and a new architecture featuring wooden weatherboards is also built. The two are connected with a steel shed.
  • Plaza: curved masonry and seating of different height let the plaza connect with surrounding landscape.

© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming

3. Landscape design

It primarily is to improve the landscape surrounding the greenhouses and the overall environment; to enhance water conservation by setting up rainwater conservation basin; and to help the growth of plants under the cold weather. After investigating the whole district, the design team finds the well-designed rainwater recycling system from Japanese-Occupied Period. It suggests the problem of water shortage and importance of rainwater collection. The team’s take is to keep the water conservation design at the lowest point of the site and strengthen water conservation through infiltration, which in turn will facilitate the overall plant growth. To block the cold north-east monsoon that carries salt and interferes plant growth, the team develops windbreak inspired by the method used by local farmers. The windbreak of 180~240cm can help the growth of plants by the sea more effectively.

© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming

Conclusion

After seven years’ planning and construction, the park is not only a place where exhibits different types of cactuses but also a land that nourishes the cactus and dragon fruit business and creative works. Please come and visit.

© Lin Fu Ming
© Lin Fu Ming

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
CCL Architects & Planners
Office
Co-Forest Environment Design Association
Office
Cite: "Penghu Qingwan Cactus Park / CCL Architects & Planners + Co-Forest Environment Design Association" 03 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805478/penghu-qingwan-cactus-park-ccl-architects-and-planners-plus-co-forest-environment-design-association/> ISSN 0719-8884
© Lin Fu Ming

澎湖青湾仙人掌公园 / 林祺锦建筑师事务所+森合环境设计顾问有限公司

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.